van der Horst

Zolder: Vanthoor en Frijns winnen geanimeerde kwalificatierace

Belgian Audi Club Team WRT- Audi R8LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT- Audi R8LMS Ultra
Laurens Vanthoor en zijn ploegmaat Robin Frijns hebben zaterdagnamiddag de kwalificatierace van de Blancpain Sprint Series te Zolder gewonnen. Het Belgisch-Nederlandse duo leidde van start tot finish en won voor de groene Rinaldi Racing Ferrari van Marco Seefried/Norbert Siedler, die bij de pitstop over de Bentley van Vincent Abril/Maximilian Buhk gingen. De Engelse GT pakte de laatste podiumplaats voor de Phoenix Racing Audi van Markus Winkelhock/Niki Mayr-Meinhof en de Team Brazil BMW van Atila Abreu en Valdeno Brito Filho. Verscheidene wagens raakten elkaar bij de start en voor er één ronde was gereden waren we al een McLaren en twee van de vier WRT Audi’s kwijt. Enzo Ide vertrok van uit de pitlane maar zette met zijn ploegmaat Christopher Mies een spectaculaire remonte in die hen naar de negende positie bracht.
  • Shopa
Belgian Audi Club Team WRT- Audi R8LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT- Audi R8LMS Ultra
Vanthoor kende een probleemloze start en nam de leiding voor Buhk, maar achteraan het veld ging het mis. Richelmi in de Audi #3 week af naar links en tikte de McLaren #55, ging dwars en blokkeerde de weg voor de Audi van Stippler, die achteraan werd aangetikt door de Bentley van Tom Dillmann waarna de #3 de muur werd ingeduwd. De Audi #4 eindigde zijn race in de grindbak van de eerste linkse, terwijl Richelmi nog de pits kon bereiken maar met aanzienlijke schade links vooraan. Na één ronde waren de troepen van WRT al gehalveerd.
 

Bentley Team HTP - Bentley Continental GT3 vs. Rinaldi Racing - Ferrari 458 Italia
Bentley Team HTP - Bentley Continental GT3 vs. Rinaldi Racing - Ferrari 458 Italia
De BMW Sports Trophy Team Brazil #0 zocht in het geharrewar bij de start ook even de grindbak op in de eerste linkse maar kon zijn weg verder zetten. De McLaren #55 maakte de eerste ronde niet vol en ook de Lamborghini van Peter Kox ging nog rond in die geanimeerde openingsronde en moest achteraan aansluiten. Vanthoor kon uitlopen temeer daar Buhk het aan de stok kreeg met de Ferrari van Norbert Siedler om de tweede plaats. Enzo Ide, die vanuit de pits was vertrokken, had een remonte ingezet en was opgeklommen naar de dertiende plaats.

GT Russian Team - Mercedes SLS AMG GT3
GT Russian Team - Mercedes SLS AMG GT3
Bij het openen van de pitlane had Vanthoor een voorsprong van bijna drie seconden op het duo Buhk/Siedler. De drie koplopers wachtten lang om binnen te komen voor de verplichte pitstop, maar dat deden zij dan ook tegelijkertijd. Robin Frijns nam over van Vanthoor en kon de koppositie behouden, maar de Bentley - nu bestuurd door Vincent Abril - verloor bij de stop de tweede plaats aan de Ferrari met nu Marco Seefried aan het stuur. Commotie was er bij het GT Russian team dat zijn twee wagens tegelijk zag binnenkomen en de #71 terug de baan moest opsturen, wat later kwam Asner voor een tweede maal binnen om het stuur over te geven aan Vasilyev.  

Rinaldi Racing - Ferrari 458 Italia
Rinaldi Racing - Ferrari 458 Italia
Christopher Mies, in de Audi #2, verzorgde het spektakel door de remonte die Ide ingezet had verder te zetten en een bloedstollend duel uit te vechten met de Mercedessen van het GT Russian Team om de negende plaats. Frijns werd niet meer bedreigd en won de kwalificatierace met een voorsprong van zes seconden op de Rinaldi Racing Ferrari van Seefried/Siedler, die afstand had kunnen nemen van de Bentley van Abril/Buhk, die de laatste podiumplaats binnenhaalde.

Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra
De Phoenix Racing Audi R8 LMS ultra van Markus Winkelhock/Niki Mayr-Melnhof finishte als vierde voor de Braziliaanse BMW van Atila Abreu/Valdeno Brito Filho. Voor de zesde plaats bleef het spannend tot op de finishlijn, Sean Walkinshaw zag bij het aansnijden van de Jacky Ickx chicane de BMW van Caca Bueno zich naast hem zetten maar op de laatste rechte lijn bleek de Nissan GT-R over meer power te beschikken en Walkinshaw klopte de Braziliaan op de meet met een halve wagenlengte voorsprong.

Na de race noteerden we tevens enkele reacties van de top drie en onze fotografen zorgden daarnaast zoals steeds voor beelden van de babes en de startgrid enerzijds en de eigenlijk race anderzijds.

--- Uitslag Blancpain Sprint Series Zolder 2015 - Kwalificatierace (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters & Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT Sprint op zaterdag 6 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Blancpain Sprint Series Zolder.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons