van der Horst

BRC: Fernémont als leider naar goedgevulde South Belgian Rally

Adrian Fernémont - Samuel Maillen - Škoda Fabia R5
Adrian Fernémont - Samuel Maillen - Škoda Fabia R5
Kort na de hervatting van het BRC in de Aarova Rally in Oudenaarde, gaat het kampioenschap dit weekend verder in Vresse-sur-Semois, waar de South Belgian Rally plaatsvindt. Na Oudenaarde opnieuw een nieuweling op de kalender, wat de strijd om de overwinning en de Belgische titel des te onvoorspelbaarder maakt. Adrian Fernémont verdedigt na een indrukwekkende prestatie in de Vlaamse Ardennen zijn koppositie in het BRC.
  • Shopa
"Die zou ooit eens deel moeten uitmaken van het BRC", zeiden we enkele jaren geleden nog over "de Semois". Een prachtig, glooiend parcours in het mooiste deel van ons land, misschien op de Oostkantons na. Daar trekt het BRC in dit coronajaar naartoe, met dank aan DG Sport dat instaat voor de organisatie en meteen een internationaal deelnemersveld wist te strikken. Dat Craig Breen, Ott Tänak en Mads Østberg er aan de start staan, kon u al lezen, dus kunnen we ons focussen op de strijd onder Belgen.

Aan de start zowat alle titeltenoren, misschien op Vincent Verschueren (VW) na die opteert voor de Hemicuda in Koekelare. Adrian Fernémont (Skoda) verdedigt er zijn koppositie en krijgt meteen de kans om zich eens te meten met het internationale geweld. Fernémont vindt in Vresse een parcours dat hem moet liggen, want het gelijkt op dat van de Wallonie. Fernémont mag dan ook bij de favorieten voor de BRC-winst worden gerekend als hij al de topfavoriet niet is.

ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
De Waal moet in de eerste plaats kijken naar Kris Princen (Citroën) die al twee keer pech kende dit jaar. Ook de eerste leider van het BRC 2020 tekent opnieuw present, met name Ghislain de Mévius (Skoda). Het gevaar bij de titelstrijd komt in eerste instantie uit die hoek, maar er liggen nog een hele pak kapers op de kust.

Zoals Cédric Cherain (Citroën), Grégoire Munster (Hyundai) en Sébastien Bédoret (Skoda). Het is ook uitkijken naar de onfortuinlijke Guillaume de Mévius (Citroën) en de sterke Oost-Vlamingen Niels Reynvoet (Skoda) en Bernd Casier (Ford) die op zoek gaan naar bevestiging na een sterke Aarova.

Yohan Rossel - Citroën C3
Yohan Rossel - Citroën C3
En er zijn nog een pak andere potentiële stoorzenders met in de eerste plaats de voormalige Franse kampioen Sylvain Michel (Skoda) en de huidige Franse kransendrager Yohan Rossel (Citroën). Ook Cédric De Cecco en Bastien Rouard, beide in een Skoda, kunnen mikken op een dichte ereplaats en ook voor Gino Bux (Skoda), voor het eerst in een R5, staan de verwachtingen hoog gespannen na een schitterende Mont-Blanc.

Bij de GT's wacht een strijd tussen Tim Van Parijs, Romain Delhez en Francis Lejeune. Bij de juniors gaat RACB-pupil Tom Rensonnet op zoek naar bevestiging na een goed debuut in de Aarova. Charles Munster verdedigt er zijn koppositie en krijgt met Gilles Pyck een sterke speelkameraad.

Bij de historics ligt Dirk Deveux op titelkoers en in die strijd kent hij weinig concurrentie. Of hij ook naar winst kan snellen, is een ander vraag met onder meer Christophe Daco en Geoffrey Leyon aan de start. Ook met Tuur Vanden Abeele is Deveux nog niet klaar. De M-Cup laat deze wedstrijd links liggen.

Op het programma twaalf fantastische proeven, met brede wegen die afgewisseld worden door nauwe, en wellicht glibberige, Ardeense baantjes - goed voor 152 kilometer tegen de klok. Start om kwart voor negen, finish rond de klok van acht.

Foto: Sandro Delaere & RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 21 oktober 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons