van der Horst

Catalunya: Hyundai bezet volledig podium na het onverhard

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Hyundai doet wat moet om hun merkentitel binnen te halen. Ze bezetten de volledige top drie. Sébastien Loeb staat op kop, Thierry Neuville volgt en behoudt zijn waterkansje op de titel want Ott Tänak is pas vijfde.
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
De lange proef van bijna 39 km tussen La Fatarella en Vilalba bleek bepalend voor de stand na dag één. Sébastien Loeb (Hyundai) haalde nog eens ouderwets uit en liet niemand ook maar in zijn buurt komen. De Franse recordkampioen stoomde in één beweging door naar de kop van de koers. Heel even leek Thierry Neuville (Hyundai) daar aanstalten op te maken, want ook de Belg reed een knappe tijd op die proef. Dani Sordo (Hyundai) kende een klein dipje en viel van één naar drie op de laatste proef. Maar Hyundai blijft dus in blok sterk presteren en mag vol vertrouwen naar het Catalaanse asfalt morgen en zondag.

Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Ook achter de top drie waren er nog enkele verschuivingen. Tot Loeb doorkwam op de laatste proef had Kris Meeke (Toyota) de scratch in handen. Met die sterke tijd dwong hij Ott Tänak (Toyota) naar plek vijf, waarmee de Est echter nog altijd virtueel kampioen is. En mocht het nodig zijn kan Meeke nog altijd de remmen dichtknijpen, al volgen er nog twee lange dagen. Jari-Matti Latvala (Toyota) is voorlopig zesde.

Deze laatste won die plaats omdat Elfyn Evans (Ford) problemen kende en een pak tijd verloor. Zijn Fiesta draaide heel zwaar aan het einde van de dag, maar meer duidelijkheid is er nog niet. Teemu Suninen is achtste, en zo staan alle merken netjes bijeen. Zelfs de Citroënrijders, in het treurige hoekje waar de klappen vallen.

Loeb dus op één met Neuville op 1.6 en Sordo op 7.6. Meeke volgt op 13 tellen, Tänak op 21 en Latvala op precies een halve minuut. Al de rest lijkt al uitgeteld voor de zege.

De komende dagen zijn er nog elf proeven op asfalt. De rally eindigt zondag met de Power Stage.

Foto's: Sandro Delaere & Racing International Photography
 
 
 
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 25 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons