van der Horst

Condroz: Tobias Brüls, pechvogel van de week

Tobias Brüls
Tobias Brüls
Iemand de pechvogel van de week noemen na een rally die overschaduwd werd door een dodelijk ongeval is wat vreemd en misschien een beetje misplaatst, maar het verhaal van Tobias Brüls is op z'n minst opmerkelijk.
In de aanloop naar de 45ste Rallye du Condroz lanceerde Tobias Brüls een opvallend bericht op de sociale media. Zijn Peugeot 208 R2 bleek na een nachtje servicezone spoorloos verdwenen. De Oostkantonner publiceerde een wanhopige post om zijn wagen zo snel mogelijk op te sporen. Zonder succes.

Maar Brüls bleef niet bij de pakken zitten en ging meteen op zoek naar een alternatief. Dat moest ook, want de 23-jarige snaak kon nog Juniorkampioen worden. Uiteindelijk werd een (reserve)wagen gevonden in Duitsland en kon hij alsnog zijn titelkansen verdedigen.

Echter, enkele proeven later bleken zijn inspanningen een maat voor niets, want Grégoire Munster pakte enkele besttijden, en Brüls,.... niet. Munster had slechts enkele snelste tijden nodig om met die bonuspunten kampioen te worden. Brüls van zijn kant had nagenoeg alle extra punten nodig om nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Weg auto, weg titel dus. Kort later gaf Munster op, uit respect voor het dodelijk ongeval van een teamgenoot binnen het BMA-team. Een meer dan begrijpelijke keuze.

Brüls nam vrede dat hij de titel niet zou pakken, maar bleef vol gaan. Hij stond immers aan de leiding, met enkele seconden voorsprong op Gilles Pyck. Tot de pechduivel zich nog eens kwam moeien en hij problemen kreeg, onder meer met de remmen. Die problemen schakelden hem even later ook finaal uit toen hij op Wanzoul een remzone miste en knal een huis in dook. Niet zomaar een huis, maar dat van de burgemeester van Wanze. (Gelukkig zonder veel erg of menselijk leed)

Wij zullen ons lang de rally heugen omwille van het verlies van Rik Vanlessen, maar Brüls zal zich ongetwijfeld deze uitgave van de Condroz ook nog lang herinneren. Anderzijds, het toont nog maar eens hoe alles relatief is en problemen verbleken in het niets bij dergelijk noodlot.

Foto: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zondag 4 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons