van der Horst

Corona-kronieken: Tweemaal een vernieuwd Circuit Zolder

Werken Circuit Zolder 2 maart 2006
Werken Circuit Zolder 2 maart 2006
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. Circuit Zolder werd eerder dit jaar grondig onder handen genomen met een biljartvlak, nieuw asfaltlint. Toch was het niet de eerste keer deze eeuw dat er verbeteringswerken aan het circuit werden doorgevoerd, al waren de omstandigheden een kleine vijftien jaar geleden helemaal anders...
Werken Circuit Zolder 7 februari 2006
Werken Circuit Zolder 7 februari 2006
"Circuit Zolder zal er beter bijliggen dan ooit tevoren", zo jubelde logistiek manager David Vanderbeek eerder in een gesprek met Autosport.be naar aanleiding van de verbeteringswerken dit jaar. Toch had het Limburgse circuit die ambitie ook aan het begin van dit millennium, toen naast de eigenlijke piste ook enkele grindbakken en muren werden aangepast. De omloop had meer weg van een bouwwerf dan een racecircuit. In 2006 werden dan ook kosten noch moeite gespaard om de faciliteiten te moderniseren. Ter illustratie: 2006, dat is nog vóór het nabijgelegen - en bij momenten levensgevaarlijke - Klaverblad (de verkeerswisselaar tussen de E314 en E313) omgevormd werd tot een verkeersturbine...

Werken Circuit Zolder 2 februari 2006
Werken Circuit Zolder 2 februari 2006
De aanpassingswerken waren - uiteraard - tijdens het winterreces gepland, maar in tegenstelling tot 2020, was de winter van 2006 koud. Fotograaf Ronald Janssens en Race Rescue-gezicht Etienne Luyckx trotseerden veertien jaar geleden tussen begin februari en eind maart meermaals de elementen. Ze bezorgden onze lezers een exclusieve blik op de werken aan hun Circuit Zolder, soms te midden van een winters tapijt. Op de beelden ziet u hoe niet alleen het asfalt onder handen wordt genomen, maar ook de grindbakken worden aangepast, een hoge betonnen muur wordt opgetrokken aan de buitenkant van de 'Chicane', afrastering wordt geplaatst, kerbstones worden neergepoot, vangrails gemonteerd en de pitingang wordt heraangelegd.

Kijk ook zeker naar de unieke luchtbeelden, gemaakt vanuit een helikopter, waarop het vernieuwde circuit bijzonder goed
Werken Circuit Zolder 26 maart 2006
Werken Circuit Zolder 26 maart 2006
zichtbaar is, net als de tijdelijke brug/tunnel die opgetuigd werd aan/over/op de acceleratiepiste. Waar drones in 2006 nog geen gemeengoed waren, is dat vandaag de dag wel anders. Dat brengt ons meteen ook bij het tweede deel in deze bijdrage, want Circuit Zolder maakte dit jaar handig gebruik van de moderne technologie en bracht met een drone van Drone-Partner de werken anno 2020 knap in beeld. Daarnaast plaatste Race Rescue-vrijwilliger Ludo Copermans eveneens een camera op het dak van zijn interventiewagen voor een rondje over het nieuwe asfalt. Ook die beide video's treft u lager op deze pagina aan.

 


 
 


Met dank aan Etienne Luyckx, Ronald Janssens, Ludo Copermans, Circuit Zolder en Drone-Partner voor de beelden.Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op woensdag 13 mei 2020.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons