van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Angélique Detavernier

Angélique Detavernier
Angélique Detavernier
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Vandaag is Angélique Detavernier aan de beurt. Ze is de manager van Audi-fabrieksrijder Frédéric Vervisch en neemt af en toe ook zelf het stuur in handen. Zo zagen we haar vorig seizoen nog in actie in de GT4 European Series en de GT Sports Club.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Angélique Detavernier - HB Racing Lamborghini Huracan GT3
Angélique Detavernier - HB Racing Lamborghini Huracan GT3
Ikzelf ben gewoon om last minute in te springen en niet veel races te doen. Zo reed ik vorig jaar mijn eerste race van het seizoen pas in juni, dus voorlopig verandert er op dat vlak niet zoveel voor mij, hoewel ik voor dit jaar toch goede vooruitzichten had! Maar ik ben het stilaan al wat gewoon om tegenslagen te kennen. Al noem ik het zelf nooit zo. Ik bekijk alles positief. De vele reizen als manager vallen weg, dus heb ik nu op dat gebied alleen maar meer tijd om te trainen. Ik woon in Montenegro en hier kan ik makkelijk met de honden een rondje gaan lopen in mijn straat. Die zijn bovendien ook heel blij dat ik thuis ben! Ik wou ook al lang Spaans leren en mijn pianokunsten bijschaven en daarvoor is deze periode ideaal. Ik heb ook een Dynamixx-simulator staan: ik heb me hier nog geen seconde verveeld.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Dat wordt afwachten. Mijn partners, zoals Curbstone Track Events, McDonald's en Casapilot hebben het zwaar nu. In ieder geval zal ik zeker niet klagen, ik denk alleen aan de financieel zwaar getroffen mensen, die dit niet te boven zullen komen. Want die zullen er zeker zijn.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Verschillende, denk ik. Een voorbeeld: ik begrijp echt dat de mensen het geld van hun geboekte vakantie terugvragen! Maar ik hoop ook dat ze mij begrijpen als ik zeg dat ik dat niet zou doen. Het was sowieso geld dat je kón spenderen en bijgevolg niet arm van werd. Je was het sowieso kwijt. Maar als iedereen het volledige bedrag terugwil, zal jouw hotel misschien tegen volgend jaar failliet zijn. Uitstel of enkel een deel terugbetaling vragen zou logischer zijn, vind ik.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Ook daar werkt iedereen samen in team, dus dat zal niet evident zijn. Reizen hoort ook bij onze job, maar op dat vlak kunnen zeker makkelijk maatregelen getroffen worden. Je temperatuur vanop een afstand meten en, waarom niet, verplicht een masker dragen op het vliegtuig? In Japan is het de normaalste zaak om een mondmasker te dragen als je ziek bent, uit respect om uw medemens niet te besmetten.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Angélique Detavernier behaalde in 2019 enkele podiums in de European GT4 Series
Angélique Detavernier behaalde in 2019 enkele podiums in de European GT4 Series
Het is ongelooflijk wat sommige mensen nu moeten meemaken. Maar het enige positieve is dat mensen hopelijk iets meer besef krijgen. Ik heb het enorm moeilijk met de mentaliteit van vele mensen de dag van vandaag. Ze hebben alles, maar klagen over vanalles en nog wat. In het verkeer, over hun loon (ook al gaat die persoon jaarlijks op reis en rijdt die met een recente en veilige wagen rondt en staat er zonder zorgen een vast maandelijks bedrag op de rekening), over het weer (ook al hebben ze geen last van tornado’s, overstromingen, tsunami’s, bosbranden...). En dat begint bij het al dan niet hebben van respect.

Ik zeg al jaren dat sommige mensen nog eens een wereldoorlog moeten meemaken vooraleer ze zouden leren respect en besef te krijgen. Hoe ongelooflijk is het niet dat we, ondanks onze social distancing, kunnen facetimen met onze dierbaren. Stel je voor dat je niet weet hoe het met hen is, of dat je moet wachten op de postduif om nieuws over hen te ontvangen. En zo zijn er miljoenen dingen, die mensen niet genoeg beseffen. Er wordt wel veel over dankbaarheid op social media gepraat, maar een groot deel ervan is alleen maar perceptie en blijft bij woorden.

Foto's: Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Varia op maandag 13 april 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons