van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor François Bouillon

Kris Cools en François Bouillon
Kris Cools en François Bouillon
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Na Bert Longin is het tijd voor François Bouillon, een man die eveneens al talloze circuitkilometers afmaalde en het in 2017 tot algemeen Belcar-kampioen schopte. Daarnaast zien we de West-Vlaming ook regelmatig aan het werk in de VW Fun Cup.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

McDonald's Racing Team
McDonald's Racing Team
Dit jaar moest heel bijzonder worden voor mij, met de opening van mijn vijfde McDonald's-restaurant. Het draaide anders uit, want voor het eerst in een kwarteeuw moeten al mijn medewerkers werkloos toekijken. Dat doet pijn. Anderzijds probeer ik alle dagen positief te benaderen en wat de racerij betreft, is het nu een kwestie van het vormpijl op niveau te houden. De vraag is echter alleen... waarvoor en wanneer; dat raceseizoen lijkt maar niet te willen starten en ook de testdagen zijn tot dusver in het water gevallen. Ik hoop echt dat we voor de start van het seizoen nog enkele testen kunnen afwerken, want ik heb dit jaar nog geen racestuur in mijn handen gehad! Dit jaar slaat ons team zowel bij de VW Fun Cup als in de Belcar de handen in elkaar met Comtoyou Racing. Ook voor hen zouden enkele testmogelijkheden welkom zijn, al was het maar zodat iedereen aan elkaar kan wennen.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Dat is een zeer goede vraag... Het komt voor mijzelf heel dichtbij, want één van mijn trouwe sponsors lijkt momenteel af te haken omwille van de coronacrisis. Persoonlijk denk ik niet dat er voor mijzelf veel gevolgen zullen zijn op lange termijn, maar ik ben er zeker van dat dat niet gezegd kan worden voor de autosport in het algemeen, zowel op nationaal als internationaal vlak. We moeten ons ervan bewust zijn dat voor veel organisatoren en preparateurs een lastige periode aangebroken is. Een periode met weinig of zelfs geen inkomsten. Gaan ze dat lang kunnen volhouden?

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Iedereen zal moeten stilstaan bij het effect van een pandemie als deze en er conclusies uit trekken voor de toekomst. Dat is de enige manier waarop we als mens een virus als dit kunnen verslaan. Alles wat met hygiënemaatregelen en veiligheid te maken heeft, zal onder de loep gehouden moeten worden en waar nodig aangepast. Dat is echter waar we op professioneel vlak al vele jaren ervaring mee hebben. Jezelf constant in vraag stellen is heus geen slechte eigenschap, het houdt je fit.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

McDonald's Racing - VW Fun Cup #260
McDonald's Racing - VW Fun Cup #260
Het zal nog spannend worden! Echter, ik zou in geen geval op korte termijn nieuwe datums trachten te zoeken voor alle geplande races. Dat is simpelweg vragen voor problemen voor alle betrokkenen, teams en rijders, en vooral zij die deelnemen aan verschillende kampioenschappen. Uiteraard moet elke promotor zijn eigen rekening maken en kijken welke wedstrijden nog in goede omstandigheden georganiseerd kunnen worden en wat de financiële implicaties daarvan zijn, maar men mag ook de teams en rijders die deelnemen aan hun kampioenschappen daarbij niet vergeten.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Je hoort het dagelijks in de journaals... Geen files, mensen die creatiever omspringen met hun tijd - en hun vrije tijd - en mensen die elkaar herontdekken. Persoonlijk is er qua werkdruk voor mij geen verschil, maar er is wel minder stress door het gebrek aan deadlines. Ik pleit echter geenszins om deze periode te rekken, want er zijn door deze hele situatie uiteraard ook geen inkomsten en je moet geen econoom zijn om te beseffen dat dit niet kan blijven duren.

Foto's: Niels Vaeck, Marnik Mouchaers & Kronos EventsDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op vrijdag 3 april 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons