van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Pedro Dermaux

Pedro Dermaux
Pedro Dermaux
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Voor het eerst vertelt een fotograaf zijn verhaal aan onze redactie. West-Vlaming Pedro Dermaux reist normaal de wereld rond, maar concentreert zich nu noodgedwongen op zijn taak als... klusjesman!

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de plannen en hoe verandert de voorbereiding?

De pandemie heeft alles overhoop gehaald. In ons geval - ik ben meestal werkzaam voor een Brits agentschap - worden de lijnen voornamelijk uitgezet tussen december en februari, als de nieuwsberichten en aankondigingen verschijnen en duidelijk wordt welke teams en rijders in welke kampioenschappen actief zullen zijn. Eenmaal dat gekend is, beginnen we potentiële en bestaande klanten te contacteren of ze (opnieuw) van onze diensten wensen gebruik te maken. In mijn geval zijn de testdagen voor de World GT Challenge Europe in Paul Ricard meestal een graadmeter van hoe het seizoen er voor mij zal uitzien. Dat was ook dit jaar zo, maar aan het einde van de tweedaagse test sloeg de sfeer om toen verschillende berichten de perszaal bereikten over de omvang van de pandemie. We geraakten allemaal nog net thuis en ik herinner me nog levendig hoe ik met een knipoog tegen iedereen 'tot volgend jaar... misschien' zei bij het afscheid. Een dag later werd het reisverbod van kracht! Voor de eerste manches waren onze reizen natuurlijk al geboekt en dat wordt dus, naargelang de mogelijkheden, opnieuw beginnen van nul.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Een prachtig shot van de Bentley van Maxime Soulet
Een prachtig shot van de Bentley van Maxime Soulet
Ik vrees vooral voor zware economische gevolgen, maar volgens mij wordt er nu te weinig bij stilgestaan. Bepaalde sectoren zullen hard onderuitgaan, of zich volledig heroriënteren en onze sport draagt daar rechtstreeks of onrechtstreeks de gevolgen van. De auto- en oliesector is heel afhankelijk van het economische klimaat en de welvaart in algemeen. Autosport is ontstaan door welvaart en zal er altijd aan gekoppeld blijven. Vanzelfsprekend wordt er op korte termijn alles aan gedaan om deze pandemie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. De langetermijnvisie ontbreekt echter vaak, omdat het onmogelijk is om te voorspellen hoe de situatie verder zal evolueren.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie? 

Deze situatie biedt een kans op zelfreflectie: vaak denk ik bij mezelf aan de evenementen waar ik op dat moment aanwezig had moeten zijn en dan haal ik er even de foto's van de voorbije jaren bij en bekijk wat ik in de toekomst eventueel beter kan doen. Ik kan nu ook wat meer tijd vrijmaken om thuis karweitjes op te knappen die ik al lang had uitgesteld. Dat meestal tot groot jolijt van mijn vriendin en altijd iets minder van mezelf...

Hoe kijk je naar de nieuwe sim- en esports-kampioenschappen?

Op een positieve manier! Zelf ben ik niet zo thuis in de gamewereld, maar ik kan het wel vatten. Simulatoren zijn nu eenmaal belangrijk in de moderne autosport. Bovendien kan ik ook de confrontatie tussen gamers en professionele rijders best smaken. Op fotografisch gebied en tot mijn eigen grote verbazing, heeft onze hoofdfotograaf en eigenaar van het agentschap hier zeer snel op ingespeeld. Zonder twijfelen heeft hij geïnvesteerd in het nodige materiaal om op zeer korte termijn iets nieuws en grensverleggends te kunnen aanbieden, namelijk hoogwaardige foto’s van de diverse esports-kampioenschappen die ondertussen werden gelanceerd.

Hoe zien jouw plannen er momenteel uit wanneer de autosport in de herfst herneemt? 

Hoewel er op dit moment sprake is van een heropstart zonder publiek en media, is het voornaamste volgens mij dat er überhaupt een opstart komt... Stilstaan is achteruitgaan, maar in deze bizarre tijden, meer dan anders, zijn veiligheid en gezondheid de prioriteit. Alles zal afhangen van wat er nog kan en mag. Het blijft dus voorlopig bij plannen smeden. Als ik bepaalde kalenders naast elkaar leg, wordt het puzzelen en knopen doorhakken. Gelukkig is de herfst het kleurrijkste seizoen van het jaar. Leve kleur en licht!

Foto's: Pedro DermauxDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Varia op zaterdag 23 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons