van der Horst

Peugeot klauwt terug met volledig podium

Cyril Despres - Peugeot 3008 DKR
Cyril Despres - Peugeot 3008 DKR
Peugeot heeft de tweede rit van de 40ste Dakar, een lus rond het Peruviaanse Pisco, gedomineerd met een volledig podium en dagwinst voor Cyril Despres. De Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers (Toyota Hilux) leek de winst te pakken met een ijzersterk slot, maar zijn tijd werd alsnog gecorrigeerd. Despres komt ook op kop van de rally.
Na een matige start van Peugeot op de openingsdag sloegen de Fransen genadeloos terug in het begin van de tweede proef. Met alle vier de wagens zetten ze de tegenstand van bij de start onder druk. De concurrentie leek een stevige oplawaai te krijgen, maar doorheen de etappe van ongeveer 250 kilometer konden ze alsnog het tempo van de Leeuwen bijbenen, zonder echt dichterbij te komen.

Zowel Stéphane Peterhansel, Cyril Despres als Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR) reden een uitstekende etappe. Despres ging uiteindelijk aan de haal met de dagwinst. Recordwinnaar Stéphane Peterhansel deed er ongeveer een minuutje langer over. Loeb werd op drie minuten gereden door zijn snelste teamgenoot. Giniel De Villiers werd uiteindelijk vierde, weliswaar op ruim zes minuten van de dagwinnaar. Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux), de winnaar van de openingsdag, verloor net geen kwartier. Zijn co-rijder Mathieu Baume bleek wel ziek. Ook Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR) verloor zowat een kwartier op de dagwinnaar na tijdsverlies in het slot van de etappe.

Er waren ook heel wat verliezers, zoals Bryce Menzies die zijn Mini Buggy flink toetakelde, met wellicht de opgave (onder voorbehoud dus) tot gevolg. Ook Lucio Alvarez (Toyota Hilux) maakte een koprol. Jakub Przygonski en Tom Colsoul (Mini) verloren bijna een half uur. Ze vallen buiten de top tien in het algemene klassement. Nicholas Fuchs (Borgward), zaterdag nog derde, verloor zelfs een uur.

In de algemene stand duwt Peugeot Toyota bijna helemaal van het virtuele podium. Cyril Despres komt na de tweede dag op kop van de wedstrijd. Stéphane Peterhansel is voorlopig tweede op een kleine halve minuut van zijn land- en teamgenoot. Sébastien Loeb springt van plaats 28 naar plaats vier en volgt op zes minuten. Hij neemt wel de virtuele derde plaats in het vizier want hij volgt op amper 25 seconden van Giniel de Villiers die alsnog een Toyota op het virtuele podium weet te houden. Nasser Al-Attiyah, de eerste leider van de wedstrijd, kijkt vanop de vijfde stek al aan tegen een achterstand van ruim twaalf minuten.

Bij de motoren sloeg Joan Barreda Bort een dubbelslag. Hij won de tweede etappe overtuigend met zijn Honda en komt op kop van de koers, voor de Yamaha van Adrien Van Beveren. Sam Sunderland valt van één naar vier.

Resultaten onder voorbehoud

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 7 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons