van der Horst

Dakar: Al-Attiyah slaat terug, Peterhansel naar de kop

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah slaat maandag terug in de 43ste Dakar. Na een moeilijke openingsrit zondag, ging de Qatarees met de dagwinst aan de haal. Stéphane Peterhansel springt naar de leiding.
Zand en duinen en dat over bijna over het hele traject van 477 kilometer richting Wadi Ad-Dawasir. Een stevige brok om de week mee te beginnen en een uitgelezen kans om de verloren tijd van gisteren goed te maken, of om een eerste grote slag te slaan.

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) ging voluit voor dat eerste nadat hij gisteren een tik van twaalf minuten kreeg. De winnaar van de proloog zat meteen in het goede ritme en reed de concurrentie in het slot op een mooie achterstand. Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) lag lange tijd op kop, maar moest dus voor de tweede dag op rij in het slot de duimen leggen. Hij eindigde op ruim twee minuten van de dagwinnaar. De Franse recordwinnaar stoomt wel door naar de leiding van deze Dakar. "Belangrijkste was om uit de problemen te blijven en ons niet vast te rijden, vooral in het begin, met een zwaar geladen wagen", aldus de nieuwe leider. Carlos Sainz (X-Raid Mini) moest als eerste de baan op en verloor daardoor bijna 10 minuten. De Spanjaard blijft wel tweede in de stand, op dik zes minuten. Al-Attiyah is nu derde op tien minuten. "We hebben alles gegeven vandaag. Alles ging perfect: de banden, de navigatie, ... ", aldus Al-Attiyah.

mathieu serradori - Century
mathieu serradori - Century
De Belgische co-rijder Fabian Lurquin doet het opnieuw heel goed met Mathieu Serradori (Century). Het duo staat voorlopig nog in de top vijf van de dagetappe, na Yazeed Al Rahji (Overdrive) op vier, en volgt nu in de algemene stand op amper een kwartier van Peterhansel als vierde. Jakub Przygonski (Mini) is vijfde op bijna 25 minuten van de leider. Al Rahji is zesde algemeen. Zevende in de stand is Sébastien Loeb (BRX). De Franse rallykampioen verloor gisteren een pak tijd door drie lekke banden, maar klokte vandaag een uitstekende zesde tijd. De Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath, de revelatie van de proloog, houdt goed stand als achtste algemeen. Tom Colsoul is de tweede Belg in de top tien aan de zijde van Bernhard Ten Brinke (Overdrive). Ze volgen al op 41 minuten van de kop.

Bij de motoren een flinke ommezwaai met dagwinst voor Joan Barreda Bort en een tweede stek voor Ricky Brabec. Na de proloog een nieuwe dubbel voor Honda dat een scheve situatie in geen tijd heeft rechtgezet. Barreda Bort en Brabec zijn ook de nummers één en twee in de algemene stand. Toby Price (KTM) verloor een half uur. Matthias Walkner lijkt ook al uitgeteld voor de eindzege, na mechanische problemen.

Morgen wacht weer dik 400 km tegen de chrono op een zandparcours. Start en finish ligt in Wadi Ad-Dawasir.

Situatie om 13u30

Foto: ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 4 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons