van der Horst

Dakar: Al-Attiyah stuift verder op elan

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah heeft voor de tweede dag op rij de rit gewonnen. Zijn derde al, als die in de proloog wordt meegeteld. Stéphane Peterhansel blijft leider. Carlos Sainz was de verliezer van de dag na een navigatiefout.
  • Shopa
Voor de tweede dag op rij moest de karavaan door het zand en de duinen. De start en aankomst lagen in Wadi Ad-Dawasir. Daarrond werd een lus getrokken van 403 kilometer. Niet vast komen te zitten en goed navigeren waren de sleutels tot een goede daguitslag.

Yazeed Al-Rajhi - Overdrive
Yazeed Al-Rajhi - Overdrive
Dat hadden Carlos Sainz (X-Raid Mini) en Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) al snel begrepen. Ze kwamen al snel in de problemen en verloren ruim een half uur. Beiden doen verre van een goede zaak in de strijd om de zege, ook al zit de Dakar nog in de openingsfase. Ook de Zuid-Afrikanen Giniel de Villiers (Gazoo Toyota) en revelatie Brian Baragwanath (Century) verloren in dezelfde strook een pak tijd.

De strijd om de dagwinst was er eentje om vingers en duimen af te likken, met in de hoofdrol onder meer Nasser Al-Attiyah (Gazoo Toyota), Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini), de verrassende Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Gazoo Toyota), Sébastien Loeb (BRX), Bernhard Ten Brinke (Overdrive) en zelfs Yasir Seaidan (Century). Ze bleven tot de laatste WP binnen een tijdsbestek van 7 minuten.

Al-Attiyah pakte halfweg de kop en stond die niet meer af. Teamgenoot Lategan bleef het dichtst maar eindigde toch op dik twee minuten. Ook de rest kon geen vuist meer maken. Peterhansel verloor vier minuten maar werd wel derde. Seaidan gaf 7 minuten toe en Sébastien Loeb eindigde uiteindelijk nog op 13 minuten. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Overdrive) waren de grootste slachtoffers van het slot. Zij rolden letterlijk uit de strijd. Wellicht is dat het einde van de wedstrijd, al is dat nog niet officieel bevestigd.

In de algemene stand leidt Stéphane Peterhansel nog altijd, maar hij ziet zijn voorsprong smelten tot 5 minuten. Mathieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) stonden niet vooraan in de dagranking nadat ze even vast kwamen te zitten, maar klimmen wel naar plaats drie op 26 minuten van de leider. Er staat dus een Belgische co-rijder op het virtuele podium! Carlos Sainz is vierde op 33 minuten. Jakub Przygonski (Mini) sluit de top vijf af, op drie kwartier van de Franse leider. Sébastien Loeb (BRX), die ook vast zat en lek reed, schuift op naar de zesde plaats en zit in een klein peloton met onder meer Przygonski en Lategan. 

De Belgen Imschoot en Leroy zitten ook nog steeds in de wedstrijd. Vader en zoon Imschoot staan in de top 40, Leroy in de top 50.

Bij de motoren kwamen enkele verliezers van gisteren sterk uit de verf, met dagwinst voor Toby Price (KTM), voor Kevin Benavides (Honda) en Matthias Walkner (KTM). De Amerikaan Skyler Howes (KTM) is de ietwat verrassende leider met een kleine voorsprong op Benavides. Walter Roelants is 70ste algemeen.

Bij de trucks ligt Jan Van Der Vaet nog op koers voor een ereplaats, kort buiten de top tien. Voor het team van Dave Berghmans zit dat er niet meer in. Ook vandaag verliest hij een pak tijd.

De proef van morgen telt 337 kilometers tegen de klok. Eén van de kortere ritten dus, al moeten er wel een pak verbindingskilometers worden gereden richting Riyadh. De organisatie noemt het een overgangsproef, al is de jongste dagen wel gebleken dat elke proef zijn verhaal heeft. Al-Attiyah moet als eerste de baan op, maar dat hield hem vandaag ook niet tegen. De Qatarees voelde zich als een vis in het water in de duinenwoestijn, maar veel zand staat er morgen niet op het programma.

Situatie om 16u00

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 5 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons