van der Horst

24H Le Mans: Dan toch een 1-2-3 voor Audi na spannende laatste kwalificatie

Tom Kristensen - Loïc Duval - Allan McNish
Tom Kristensen - Loïc Duval - Allan McNish
Traditioneel is de laatste kwalificatiesessie op donderdagnacht beslissend in Le Mans, maar toch bleef de poletijd van Loïc Duval, die hij in de eerste tien minuten van de sessie op woensdagavond al neerzette, onaangeroerd. Op een opgedroogde baan zetten de beide andere Audi's en vooral de Toyota's nochtans alles op alles tijdens het laatste halfuur, maar zij ondervonden te veel hinder van de vele gele vlaggen veroorzaakt door de andere deelnemers.
  • STX Motorhomes
Audi Sport Team Joest - Audi R18 e-tron quattro
Audi Sport Team Joest - Audi R18 e-tron quattro
Audi #2 van Tom Kristensen, Loïc Duval en Allan McNish zal dus zaterdag om 15u van op de pole positie vertrekken, met naast hem op de eerste rij de Audi #1 van het trio André Lotterer, Marcel Fässler en Benoît Tréluyer, die de voorbije twee edities op hun naam schreven. Daarachter deelt de Audi #3 van Marc Gené, Luca di Grassi en Oliver Jarvis de tweede rij met de snelste Toyota, de #8 van Anthony Davidson, Sébastien Buémi en Stéphane Sarrazin.

Audi Sport Team Joest - Audi R18 e-tron quattro
Audi Sport Team Joest - Audi R18 e-tron quattro
Toyota was het duidelijk menens om in de laatste 30 minuten nog de pole te gaan zoeken: toen de ervaren all-rounder Stéphane Sarrazin er niet in slaagde om een vrije ronde te krijgen in de #8 besloot men om met nog acht minuten op de klok ook zijn teammaat en ex-F1 piloot Sébastien Buemi een kans te geven. Door de technische problemen op woensdagavond stonden zij provisioneel immers pas zesde. Ze slaagden er uiteindelijk wel in de zuster Toyota #7 van Wurz/Lapierre/Nakajima en de #12 Rebellion Racing Lola van Prost/Jani/Heidfeld te kloppen, maar bleven steken op vier seconden van de drie Audi's R18.

OAK Racing - Morgan
OAK Racing - Morgan
In LMP2 was de snelste tijd voor de #24 OAK Racing Morgan van Pla/Heinemeier Hansson/Brundle, terwijl de #35 van datzelfde team met onze landgenoot Bertrand Baguette maar voor een negende tijd in de klasse kon zorgen. Nog twee plaatsjes verder vinden we de #46 Thiriet by TDS Racing Oreca met onze landgenoot en BMW fabrieksrijder Maxime Martin terug, de wagen die woensdagavond nog hard van de baan ging en voor een code rood zorgde op het einde van de training waarna deze niet meer herstartte.

Aston Martin Racing - Aston Martine Vantage GTE
Aston Martin Racing - Aston Martine Vantage GTE
Aston Martin leidde dan weer de dans in GTE met de #99 van Bell/Makowiecki/Senna op pole, vlak voor de zusterauto #97 van Dumbreck/Mücke/Turner. Daarachter de eerste Porsche, #92 van Lieb/Lietz/Dumas en de eerste Ferrari, #51 van Bruni/Fisichella/Malucelli. In de GTE-Am was Aston Martin ook al oppermachtig; de #95 van het Deense trio Nygaard/Poulsen/Simonsen was meer dan een seconde sneller dan de #88 Porsche van Ried/Roda/Ruberti.

SRT Motorsports - Viper GTS-R
SRT Motorsports - Viper GTS-R
ProSpeed Competition klokte in de allerlaatste minuten van de sessie nog een vijfde tijd, goed voor een zesde stek op de starting grid in LM GTE-Am. De Viper GTS-R GTE van onze landgenoot Marc Goossens, Ryan Dalziel en Dominik Farnbacher klokte een achtste tijd in deze laatste kwalificatiesessie en blijft met de daaraan verbonden tiende startplaats in de GTE-Pro klasse de zusterwagen van Bomarito/Kendall/Wittmer voor.

24 Heures van Le Mans 2013: Top 3 per klasse

LM P1
1.  #2 Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro - Tom Kristensen/Loic Duval/Allan McNish 3:22.349
2.  #1 Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro - André Lotterer/Marcel Fässler/Benoit Treluyer 3:23.696
3.  #3 Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro - Marc Gene/Lucas Di Grassi/Oliver Jarvis 3.24.341
LM P2
1.  #24 OAK Racing morgan - Nissan - Olivier Pla/David Heinemeier Hansson/Alex Brundle 3:38.621
2.  #26 G-Drive Racing Oreca 03 - Nissan - Roman Rusinov/John Martin/Mike Conway 3:39.535
3.  #38 Jota Sport Zytek Z11SN - Nissan - Simon Dolan/Oliver Turvey/Lucas Luhr 3:40.459
LM GTE Pro
1.  #99 Aston Martin Racing Aston Martin Vantage V8 - Rob Bell/Fred Makowiecki/Bruno Senna 3:54.635
2.  #97 Aston Martin Racing Aston Martin Vantage V8 - Peter Dumbreck/Stefan Mücke/Darren Turner 3:55.445
3.  #92 Porsche AG Team Manthey Porsche 911 RSR - Marc Lieb/Richard Lietz/Romain Dumas 3:55.491
LM GTE Am
1.  #95 Aston Martin Racing Aston Martin Vantage V8 - Christoffer Nygaard/Kristian Poulsen/Allan Simonsen 3:57.776
2.  #88 Proton Competition Porsche 911 GT3 RSR - Christian Ried/Gianluca Roda/Paolo Ruberti 3:58.889
3.  #96 Aston Martin Racing Aston Martin Vantage V8 - Jamie Campbell-Walter/Roald Goethe/Stuart Hall 3:59.805


Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op vrijdag 21 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons