Daytona: Cadillac domineert kwalificatie - Belgen vallen niet op

Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
De gloednieuwe Cadillac DPi begint het seizoen 2017 uitstekend. Action Express Racing palmt de volledige eerste startgrid in. Joao Barbosa, Christian Fittipaldi en Filipe Albuquerque vertrekken zaterdag om 20u30 Belgische tijd vanop pole voor de 24 uren van Daytona. De zusterwagen vertrekt als tweede in de P-klasse met dank aan Dane Cameron die slechts zeven honderdsten trager was dan Barbosa. Rebellion Racing reed een sterke derde tijd met Neel Jani in de Oreca. Wayne Taylor Racing reed de vierde tijd en hield zo de Oreca-Nissans van ESM achter zich. Teleurstelling was er bij Mazda. De Japanse fabrikant was maar liefst drie seconden trager dan Cadillac. Onze landgenoot Marc Goossens reed voor Visit Florida Racing de elfde tijd in de Riley-Gibson.
  • LTF
Armoede in de PC-klasse waar veel teams zijn overgestapt naar de hoofdklasse van de prototypes. Met amper vijf deelnemers reed James French een sterke pole. De Performance Tech Motorsports-piloot was acht tienden sneller dan Johnny Mowlem en een seconde sneller dan Buddy Rice, beiden van BAR 1 Motorsports.

Ford Chip Ganassi Racing - Ford GT
Ford Chip Ganassi Racing - Ford GT
In GTLM was het Ford wat de klok sloeg. Joey Hand, Richard Westbrook en Olivier Pla maakten er een overtuigende 1-2-3 van terwijl Andy Priaulx ook nog een zesde tijd reed. Toni Vilander reed voor Risi Competitione nog een vierde maar was in de Ferrari reeds zeven tienden trager. De nieuwe 911 RSR van Porsche kon in de handen van Patrick Pilet nog een vijfde tijd rijden. Jan Magnussen was de snelste Chevrolet-man op plaats zeven terwijl beide BMW's op de laatste twee plaatsen te vinden zijn. Landgenoot en kersvers Porsche-fabriekspiloot Laurens Vanthoor vertrekt morgen als achtste.

Spirit of Race - Ferrari 488 GT3
Spirit of Race - Ferrari 488 GT3
Ferrari boven in de GTD-klasse tenslotte waar Spirit of Race en titelverdedigers Scuderia Corsa de eerste startrij inpalmden met respectievelijk Alessandro Pier Guidi en Alessandro Balzan. Aston Martin Racing reed met Marco Sørensen de derde tijd. Maxime Martin en Jan Heylen vertrekken en stuk lager op de stargrid. Martin, met een BMW van Turner Motorsport, zag Justin Marks de zeventiende tijd rijden. Bij TRG, waar Jan Heylen in een Porsche één van de vijf rijders is, kon Mike Hedlund niet meer dan de 22ste tijd eruit persen.

UITSLAG KWALIFICATIE 24 UREN VAN DAYTONA

Foto's: Action Express, Ford Chip Ganassi Racing & Ferrari Press

 

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op vrijdag 27 januari 2017.

  • AG Metals