van der Horst

Daytona 24: wie stoot Cadillac van de troon?

Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi-V.R
Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi-V.R
Waar de LMP1-klasse van het Wereldkampioenschap Uithouding (FIA WEC) de afgelopen jaren een leegstroom te verwerken kreeg, is het DPi-platform van de Amerikaanse organisatoren achter het WeatherTech Sportscar Championship een schot in de roos. De 24 Uur van Daytona 2018 wordt in de verschillende categorieën niet alleen een waanzinnige krachtmeting tussen de grootste constructeurs, maar vooral een sterrengala zonder weerga.
  • Prospeed Competition
Om de allures van het deelnemersveld bij de prototypes, dat in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld is, toe te lichten, plaatsen we bij elk merk telkens één grote naam in de schijnwerpers. Enige uitzondering is de Riley LMP2 van BAR1 Motorsports, een auto die geen schijn van een kans lijkt te maken op de eindoverwinning. 

Cadillac DPi - Felipe Nasr

Ex-Formule 1-rijder Felipe Nasr maakte na een jaar in de schaduw een opmerkelijke terugkeer op het hoogste niveau. Tijdens The Roar Before The 24, de officiële testdagen in Daytona, reed de Braziliaan met zijn Cadillac DPi naar de beste tijd in een kunstmatige kwalificatiesessie. Het Amerikaanse merk, dat in 2017 domineerde, werd ondertussen al teruggeschroefd door de Balance of Performance, maar start nog altijd als favoriet aan deze editie. Drie teams, waaronder regerend kampioen Wayne Taylor Racing, zetten in totaal vier exemplaren in van de prototype die vanaf dit seizoen gebruikmaakt van een nieuwe, kleinere 5.5-litermoter. 

Acura DPi - Juan Pablo Montoya

De ondertussen 42-jarige Juan Pablo Montoya, eveneens ex-F1-rijder natuurlijk, maakt deel uit van een Acura-zestal dat weinig aan de verbeelding overlaat. De Colombiaan werd ingelijfd door Team Penske, dat zelden aan de start staat om een figurantenrol te spelen. De ARX-05 was tijdens de testdagen de eerste achtervolger van de Cadillac, maar heeft zijn sporen over een volledige etmaal nog niet verdiend. Afwachten is dus de boodschap.

Nissan DPi - Pipo Derani

Tequila Patron ESM - Nissan DPi
Tequila Patron ESM - Nissan DPi
Pipo Derani is een minder gekende naam bij het grote publiek, maar de jonge Braziliaan lag wel aan de basis van de overwinning van zijn team, Tequila Patron ESM, tijdens de editie 2016 van de 24 Uur van Daytona. Ondertussen is Extreme Speed Motorsports overgestapt van een Ligier-Honda naar een officiële Nissan DPi, en na een moeilijke vuurdoop vorig seizoen lijkt de overwinning nu het enige doel te zijn.


Oreca LMP2 - Lance Stroll

Door de aanwezigheid van die andere huidige Formule 1-rijder hieronder, wordt weleens vergeten dat ook Lance Stroll komend weekend meestrijdt voor de overwinning in de 24 Uur van Daytona. De Williams-rijder vormt bij Jackie Chan DCR Jota onder meer een team met onze noorderbuur Robin Frijns en Formule E-kampioenschapsleider Felix Rosenqvist. De Franse prototype is kwantitatief alvast de best vertegenwoordigde wagen op de startgrid, met maar liefst zes exemplaren op de deelnemerslijst.

Ligier LMP2 - Fernando Alonso

United Autosports - Ligier LMP2
United Autosports - Ligier LMP2
Over de deelname van Fernando Alonso aan de 24 Uur van Daytona lijkt ondertussen al alles gezegd en geschreven. De Spaanse teamgenoot van Stoffel Vandoorne bij McLaren is vooral naar Florida afgezakt om zich voor te bereiden op een eventuele deelname aan de 24 Uur van Le Mans later dit jaar. Tijdens de testdagen waren de bolides van United Autosports en Mathiasen Motorsports in ieder geval trager dan de concurrentie, op uitzondering van de futloze Riley LMP2...

Mazda DPi - René Rast

Een laatste bewijs dat de prototypeklasse tijdens de 24 Uur van Daytona een bijeenkomst is van de grootste sterren uit verschillende disciplines: regerend DTM-kampioen René Rast stapt voor de vier uithoudingsraces van het Noord-Amerikaanse kampioenschap over naar de Mazda DPi. De auto wordt na een totaal mislukte poging van het ondertussen failliete SpeedSource voortaan ingezet door het gerenommeerde Joest Racing, het team dat zo vaak de 24 Uur van Le Mans won met Audi. De expertise van Reinhold Joest lijkt meteen zijn vruchten af te werpen, maar of het genoeg zal zijn voor de overwinning in Daytona...

De kwalificaties voor de 24 Uur van Daytona jaargang 2018 worden morgenavond betwist vanaf 21.55u Belgische tijd. Het licht gaat zaterdagavond om 20.20u op groen.

Klik hier voor de spottersguide van de 24 Uur van Daytona

Foto's: Wayne Taylor Racing, NISMO, United AutosportsDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op woensdag 24 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 At Daytona.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons