van der Horst

De juiste verzekering om zorgeloos te genieten van een nieuwe sportauto

McLaren Elva
McLaren Elva
Sportauto's zijn al jarenlang een symbool voor snelheid, elegantie en prestaties. De adrenaline die je voelt bij het besturen van een sportauto is onbeschrijfelijk. Maar als het gaat om verzekeringen, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sportauto's zijn over het algemeen duurder om te verzekeren. Dit heeft te maken met een aantal factoren. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het verzekeren van een sportauto voor gebruik op de openbare weg. Het is zeker niet zo dat een sportauto verzekeren niet kan of onbetaalbaar is, maar het is wel belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en om op zoek te gaan naar de beste autoverzekering voor jouw situatie.

Sportauto verzekeren in België

Als je een nummerplaat hebt en/of de auto op de openbare weg wil kunnen gebruiken, is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Bij een sportauto zal de premie voor de dekking burgerlijke aansprakelijkheid (BA) over het algemeen hoger liggen dan bij een traditionele auto. Dit heeft te maken met het risico, omdat uit cijfers blijkt dat zware auto's en sportauto's meer kans hebben om een schadegeval te veroorzaken. Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen bij het berekenen van de premie, zoals de leeftijd van de bestuurder, waar je woont en werkt, de waarde van de auto en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. In de praktijk kunnen de premies flink verschillen. Net daarom is bij het afsluiten van een autoverzekering vergelijken heel belangrijk.

Ook hogere premie voor omniumverzekering

Als het gaat om een omniumverzekering, is het belangrijk om eerst en vooral te overwegen of dit wel interessant is voor jouw sportauto. Dit is met name het geval bij nieuwe auto’s. De verzekering is minder interessant bij een oudere tweedehandsauto. Een omniumverzekering dekt schade aan je eigen voertuig, ook als je zelf een ongeval veroorzaakt. Bij een sportauto kan deze verzekering wat duurder zijn, omdat deze auto's over het algemeen een hogere waarde hebben dan traditionele auto's. Ook hier spelen andere factoren eveneens een rol en kan het lonen om verzekeringen te vergelijken.

Sportautoverzekering voor jongeren

Als jonge bestuurder kan het verzekeren van een sportauto lastig zijn. Jongeren betalen over het algemeen al meer voor hun autoverzekering, puur omwille van hun leeftijd. Een sportauto verzekeren is voor jongeren dus al snel heel prijzig. Sommige verzekeraars passen zelfs beperkingen toe op het gebied van het aantal pk’s dat een jongere kan verzekeren. Dit betekent dat jongeren soms niet zomaar een sportauto of een zware terreinwagen kunnen verzekeren. Als het wel kan, is de premie over het algemeen relatief hoog en geldt er vaak een hoge franchise. Sommige jongeren lossen dit op door de autoverzekering op de naam van hun ouders te plaatsen, maar dit is niet zonder risico.

Verschillende offertes opvragen en goed vergelijken

Tot slot willen we benadrukken dat een verzekering voor een sportauto niet onbetaalbaar is, maar het is wel belangrijk om hier vooraf goed over na te denken. Bespreek de situatie daarom vooraf met de verzekeraar of maak bijvoorbeeld een aantal simulaties om te ontdekken wat de verzekering jou kost. Zo ben je er zeker van dat je binnen je budget blijft en zorgeloos kunt genieten van jouw sportauto. Houd er tot slot rekening mee dat een klassieke autoverzekering nog niet zal volstaan eenmaal je begint te racen op het circuit, daarvoor dien je een speciale verzekering af te sluiten.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 7 april 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons