van der Horst

Dit is hoe autodiefstal in België is verzekerd

Dit is hoe autodiefstal in België is verzekerd
Dit is hoe autodiefstal in België is verzekerd
Als liefhebber van de autosport en trotse bezitter van een sportwagen, is diefstal van jouw kostbare bezit het laatste wat je wilt. Inbraken in auto’s en diefstal van auto’s komt helaas vaak voor. De schade kan groot zijn, zeker bij dure sportauto’s waar veel dieven het op gemunt hebben. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijke aspecten van autoverzekeringen en de diefstaldekking, zodat je weet waar je op moet letten en wat je kunt verwachten.
  • Prospeed Competition

Diefstaldekking in de autoverzekering

Of diefstal van de auto al dan niet verzekerd is, hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Diefstal is namelijk niet standaard gedekt, hiervoor is een waarborg diefstal noodzakelijk. Dit zit meestal enkel in de omniumverzekering en soms ook in de mini-omniumverzekering. De verzekering dekt dan schade aan de auto door poging tot diefstal. Ook dekt de verzekeraar als een deel van de auto is gestolen of als de auto in zijn geheel is gesloten. De vergoeding die je krijgt, is afhankelijk van de polis. Er kan sprake zijn van een eigen risico. Dit betekent dat je zelf een deel van de schade moet betalen.

Vergoeding bij (een poging tot) diefstal

Bij schade door poging tot diefstal worden de herstellingskosten met btw vergoed, mits je een factuur van de garagist kunt voorleggen. Als de auto is gestolen, geldt er vaak eerst een wachttijd, bijvoorbeeld van dertig dagen. Na deze wachttijd wordt de auto als een totaal verlies beschouwd en ontvang je een schadevergoeding op basis van de waarde van de auto. Deze waarde is niet per se gelijk aan de nieuwwaarde. Wanneer men begint met afschrijven en aan welk tempo men afschrijft, lees je in de polisvoorwaarden. De waarde die wordt vergoed, kan per verzekeraar verschillen. Deze verschillen zijn niet onbelangrijk, maar toch letten veel mensen hier niet op als ze op zoek gaan naar de juiste verzekering voor hun nieuwe auto.

Wanneer de auto na de diefstal alsnog wordt teruggevonden, behoort deze in principe toe aan de verzekeraar die het te gelde zal maken. De verzekeraar krijgt namelijk de rechten die jij had. De verzekeraar krijgt bijvoorbeeld ook het recht om een schadeclaim in te dienen tegen de dief. Soms kun je de gevonden auto van de verzekeraar terugkrijgen en eventueel laten herstellen, maar dan moet je een deel van de reeds ontvangen schadevergoeding terugbetalen.

Bijzondere eisen en uitzonderingen

Er zijn gevallen waarbij de verzekeraar niet tussenkomt, bijvoorbeeld als de autosleutels nog in de auto zaten. Het is vrijwel altijd verplicht om binnen de 24 uur aangifte te doen bij de politie, anders vergoedt de verzekeraar niet. Bij duurdere auto's eist de verzekeraar soms extra maatregelen, zoals een antidiefstalsysteem of een nadiefstalsysteem. Soms is zelfs een anticarjackingsysteem vereist. Deze extra beveiligingsmaatregelen kunnen de kans op diefstal verkleinen en zijn vaak een voorwaarde voor het afsluiten van de verzekering.

In het geval een dief een ongeval veroorzaakt met de gestolen auto, zal het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds de schade vergoeden. Het is belangrijk dat je zowel de verzekeraar als de politie op de hoogte brengt van de diefstal, zodat je niet aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die de dief met de gestolen auto veroorzaakt.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Erik Mclean



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op maandag 8 mei 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons