van der Horst

DTM Spa: Muller tot winnaar uitgeroepen na domme fout Rast

René Rast - Audi Sport Team Rosberg
René Rast - Audi Sport Team Rosberg
Nico Müller zakt niet alleen als leider af naar de tweede DTM-meeting van 2020, op de Lausitzring, hij doet dat bovendien ook met twee zeges in evenveel races achter zijn naam. René Rast, in Spa nog winnaar van de tweede race, kreeg namelijk een penalty aan zijn broek, waardoor de regerende kampioen terugvalt tot de derde plaats en merkgenoot Müller de zege erft.
Tot tweemaal toe gebruikte René Rast - aan het einde van de race toen hij met Müller in strijd was voor de zege - het "push to pass" systeem in zijn Audi RS5 DTM, terwijl hij de race leidde. Dat is niet toegelaten en dus bedachten de stewards hem met een penalty van vijf seconden bij de pitstop, omgezet in een tien seconden time-penalty in de uitslag. Rast valt daardoor zoals gemeld terug naar plaats drie in de uitslag, terwijl Müller de zege in de schoot geworpen krijgt en Robin Frijns opschuift naar plaats 2.

De race in Spa telde 26 ronden en zowel in de voorlaatste ronde als in de ronde daarvoor gebruikte Rast het "push to pass" systeem tussen bocht 7 en 8 (uitkomen Les Combes en Bruxelles) om zich te verdedigen tegen Müller. Die bochten zijn ver verwijderd van start-finish en het communicatiesysteem van de wagen heeft op dat ogenblik geen signaal. Daardoor kan/moet "push to pass" manueel geactiveerd worden (of liever: wordt het manuele gebruik niet meer automatisch geblokkeerd), wat niet is toegelaten als de leider zich verdedigt bij een inhaalpoging. Uit onboardbeelden bleek de inbreuk, waardoor Rast op vrijdag op de Lausitzring zich moest verantwoorden bij de stewards.

In de tussenstand blijft Müller uiteraard aan de leiding, maar Rast telt geen 7, maar 24 punten achterstand op de Duitser. Hij moet bovendien net de Brit Jamie Green voor zich dulden en telt 4 punten bonus op Robin Frijns.

Dit weekend staat de tweede meeting van het DTM 2020 gepland, zoals gemeld op de in het voormalig Oost-Duitsland gelegen Lausitzring.

Foto: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Deutsche Tourenwagen Masters op vrijdag 14 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa DTM.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons