van der Horst

Dubbel voor Toyota - Thierry Neuville opnieuw derde

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier vergroot zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship met zijn knappe overwinning in de WRC Rally Italia Sardegna. De regerend wereldkampioen omzeilde in z'n Yaris alle valstrikken op de rotsachtige wegen van het mediterrane eiland en pakte z'n derde overwinning van het seizoen. Ploegmaat Elfyn Evans maakte de Toyota-triomf compleet met een knappe tweede plaats en volgt nu in de WK-tussenstand op 11 punten van z'n van zijn teamgenoot. Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) scoorde z'n vierde podium van het seizoen en is in de WK-stand veruit de best geplaatste Hyundai-rijder.

Op het einde wint Ogier

Het WRC Rally lijkt soms wel op een voetbal interland. Op het einde winnen veelal de Duitsers, in de rally is dat Seb Ogier. De Fransman moest vrijdag de weg openen op de stoffige bergwegen van Sardinië en zag Ott Tanak als een F1-bolide de snelste kp-tijden verzamelen. Ogier panikeerde niet en probeerde vooral z'n achterstand de controleren. Zaterdag keerden de kansen. De Fransman had nu een betere startpositie en zette de achtervolging in. Tanak, souverein in de spits, raakte een rotsblok en beschadigde z'n ophanging. Over and out voor de Est, die net als in Portugal een winnende positie uit handen gaf. Toen zaterdagavond ook Dani Sordo z'n Hyundai in het decor stuurde lag niets nog een nieuwe overwinning van Ogier in de weg. Op de slotdag koos de Fransman voor een veilig tempo en bekommerde zich ook niet om de extra punten in de afsluitende Power Stage. "Het was een ongelooflijk weekend, aldus de winnaar, toen ik vrijdag als eerste de weg moest openen dacht ik nog dat ik beter was thuisgebleven. We hebben echter goed werk geleverd in de voorafgaande test en de auto werkte veel beter dan in Portugal. Een pluim voor het TGR-team. Op de slotproef was het nog effe schrikken toen de motor water pakte en begon te stotteren, maar we hebben het overleefd. We doen alvast een prima zaak voor het kampioenschap. Kortom: een heel goed weekend".

Gemengde gevoelens

Elfyn Evans - Toyota Gazoo Racing - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Gazoo Racing - Toyota Yaris WRC
Toyota-ploegmaat Elfyn Evans zat een beetje met een dubbel gevoel. Enerzijds was er de vreugde voor de geredde tweede plaats. "In de Power Stage viel de motor stil na en watersplash en het duurde even voordat we hem opnieuw aan de praat kregen". De Welshman maakte vrijdag geen al te beste start en mocht uiteindelijk nog best tevreden zijn met z'n tweede plaats. "Het was een goed weekend voor het team en daar kunnen we blij mee zijn. Jammer dat ik Power Stage geen extra punten kon scoren".

Vierde podium

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville eindigde in Sardinië voor de vierde keer dit seizoen op de derde plaats. De Hyundai-rijder kende vrijdag een moeilijke start, maar haalde alvast het hoogst haalbare uit de kast. En toch voelde hij zich niet onverdeeld gelukkig. "Ik weet het niet. Er waren een aantal dingen die samenkwamen en niet goed uitpakten. Ik wil vooral het team bedanken. Na Portugal hadden ze maar anderhalve dag om de auto te repareren. Jammer dat ik hun inspanningen niet beter kon belonen, maar we gaan in elk geval met een nieuw podium naar huis. Er zullen zeker nog betere tijden komen."

Pechvogel Tanak

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
De ijzige Est is nooit een spraakwaterval geweest, maar in Sardinie was Tanak nog minder spraakzaam. Voor de tweede opeenvolgende rally schoot hij supersnel uit de startblokken, maar ook voor de tweede keer begaf de ophanging onder het beukwerk. "Het Hyundai-team heeft geweldig werk geleverd om mij een auto van dit niveau ter beschikking te stellen. De auto is nu erg snel, dus niets wat ons normaliter kan tegenhouden, alleen die kleine dingen. Het is een snelle auto en we moeten hem nu betrouwbaar maken. Ik weet zeker dat we het kunnen."

M SPORT leed

Teemu Suninen - M-Sport Ford World Rally Team - Ford Fiesta WRC
Teemu Suninen - M-Sport Ford World Rally Team - Ford Fiesta WRC
Voor M Sport was Sardinië een uitstap om snel te vergeten. Teemu Suninen dook op de eerste proef al in het decor en ook teammaat Gus Greensmith moest tot tweemaal toe beroep doen op Super Rally om de finish te halen. "Het was een teleurstellende rally, jammerde Suninen, na onze fout van vrijdag. Veel konden we niet meer doen. We hebben in elk geval wat ervaring op gedaan met de nieuwe Pirelli-banden en het was al een tijdje geleden dat ik nog met de Fiesta op onsverhard had gereden. Tijd nu om ons hoofd effe te resetten en proberen beter te zijn in de volgende"

Ogier & Gazoo op kop

Het WRC nadert zijn halfweg-punt. Na vijf van de twaalf manches leidt Ogier comfortabel met 106 ptn. Dat zijn er 11 meer dan ploegmaat Evans. Ook hier scoort Thierry Neuville de derde plaats. Onze landgenoot telt 29 ptn achterstand, maar doet alvast een flink stuk beter dan kopman Ott Tanak.
Ook bij de Merken heeft Toyota Gazoo Racing een flinke voorsprong op concurrent Hyundai: 231 ptn vs 182.

Volgende opdracht

De volgende WRC-opdracht staat al binnen 3 weken op het menu. Na een lange afwezigheid maakt de legendarische Safari Rally opnieuw z'n opwachting. Afwachten of de moderne WRC- wagens bestand zijn tegen het geweld van de Afrikaanse elementen. Een ware materiaalslag kondigt zich aan. Zeker als je weet dat het onverhard in Sardinie al aardig wat brokken veroorzaakte. Slechts vier de tien gestarte WRC-wagens haalden immers de finish zonder beroep te doen op Super Rally.

Huttunen in WRC2

Jari Huttunen - Hyundai i20 R5
Jari Huttunen - Hyundai i20 R5
De eindzege in WRC2 ging verrassend naar Hyundai-youngster Jari Huttunen. De Fin hield in een spannende eindfase favoriet Mats Ostberg achter zich. "Wat een ongelooflijk gevoel, aldus Huttunen, we hadden wat problemen met de motor in de slotproeven, maar het is ons toch geluk". Citroën-rijder Ostberg moest uiteindelijk vrede nemen met de beste ereplaats. Eén minuut straftijd na problemen met een loskomend wiel op zaterdag en remproblemen in de Power Stage hielden de Noor van winst. Onze landgenoot Jamoul Renaud werd aan de zijde van Adrien Fourmaux  zesde op ruime achterstand. Vrijdag viel het Ford-duo stil na een watersplash en moest er achtervolgd worden in Super Rally.
 
De Fransman Yohan Rossel stuurde z'n Citroën C3 Rally 2 naar winst in het WRC3 nevenklassement voor de Spanjaarden Lopez (Skoda) & Solans (Citroën)
 
EINDSTAND WRC Sardinië
1. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC)     3u19m26s4
2. Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC) op 46s
3. Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 WRC) op 1m05s2
4. Takamoto Katsuta-Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) op 6m11s2
5. Jari Huttunen-Mikko Lukka  (Hyundai i20 R5) op 9m31s7 (1ste WRC2)
6. Mats Otsberg-Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally 2) op 9m39s2
7. Yohan Rossel-Alexandre Coria (Citroën C3 Rally 2) op 10m37s7 (1ste WRC3)
8. Pepe Lopez-Diego Vallejo (Skoda Fabia Rally 2 Evo) op 11m03s7
9. Jan Solans-Rodrigo Sanjuan (Citroën C3 Rally 2) op 11m26s3
10. Marco Bulacia Wilkinson- Marcelo Der Ohannesian (Skoda Fabia Fally 2 Evo) op 11m34s6

WK TUSSENSTAND na 5 van de 12 manches
PILOTEN:
1. Seb Ogier 106 ptn; 2. Elfyn Evans 95 ptn; 3. Thierry Neuville 77 ptn; 4. Ott Tanak 49 ptn; 5. Takamoto Katsuta 48 ptn; 6. Kalle Rovanpera 44 ptn; 7. Dani Sordo 30 ptn; 8. Craig Breen 24 ptn; 9. Gus Greensmith 22 ptn; 10 Adrien Fourmeaux 20 ptn

MERKEN:
1. Toyota Gazoo Racing WRT 231 ptn; 2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 182 ptn; 3. Ford M Sport 82 ptn; 4. HYUNDAI 2C Competition 28 ptn
 

SL Publishing - Foto's: Hyundai Motorsport, M-Sport & Toyota Gazoo Racing WRCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op zondag 6 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons