van der Horst

Duitsland: Concurrenten moeten jacht openen op Tänak

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Met de Rally van Duitsland is het WRC toe aan manche tien en wordt de eindstrijd stilaan ingezet. Met zowat een winst achterstand is het hoog tijd dat Sébastien Ogier en Thierry Neuville de jacht openen op Ott Tänak. Niet simpel want de Est is winnaar van de twee jongste edities. Of kan drie centimeter er dit jaar anders over beslissen.
180, 158, 155. Dat is de huidige tussenstand in het WRC, met Tänak op kop, gevolgd door Ogier en Neuville als derde. Ogier en Neuville weten dus wat hen te doen staat: de kloof proberen te verkleinen met het oog op de komende onverhardrally's en dan hopen dat Tänak als WK-leider in het nadeel is om alsnog het tij te doen keren. Echter, de kans dat het helemaal anders uitdraait en dat de Est een zoveelste tik uitdeelt is niet onbestaande. Tänak won drie van de vier jongste wedstrijden en dat hadden er zelfs vier moeten zijn. De kopman van Toyota was de voorbije twee jaar ook de primus tussen Moselland en Bostalsee, dus de concurrentie mag terecht bang zijn.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Toch kreeg Toyota tussen Finland en nu een klein tikje. Hun te duchten aerodynamische achtervleugel blijkt al een hele tijd niet conform. Toyota kreeg tijd om alles op orde te stellen tegen Turkije maar dat de concurrentie dat eventueel achteraf zou uitbuiten, door bijvoorbeeld klacht in te dienen, leek plausibel en dus zocht Toyota naar een uitweg door hun vlerken nu al wat bij te knippen. Drie centimeter. Of dat het verschil zal maken valt te betwijfelen, maar toch.

Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Tänak krijgt zijn trouwe luitenanten Kris Meeke, altijd sterk op asfalt, en Jari-Matti Latvala naast zich, maar er komt nog een vierde 'Toy' aan de start. Takamoto Katsuta maakt zijn WRC-debuut in de Yaris na enkele mooie beurten op Finse bodem eerder dit jaar. Ogier heeft Esapekka Lappi in steun, ook goed op asfalt en na Finland volledig herbrond. Hyundai verraste door Sébastien Loeb niet op te roepen. De negenvoudige winnaar blijft op kant waardoor Andreas Mikkelsen verder vertrouwen mag tanken. Dani Sordo komt met een Sardonische winst op zak naar vertrouwde bodem, want de Spanjaard haalde er zijn eerste van twee WRC-winsten. Ford moet het nog altijd stellen zonder Elfyn Evans en stuurt Gus Greensmith naar de wijnranken en het geduchte militaire domein Panzerplatte.

Het is ook uitkijken naar de Belgen, met Sébastien Bédoret, PJM Cracco, Ghislain de Mévius, Grégoire Munster en Pieter Tsjoen. Philip Cracco en Kris Princen moesten helaas forfait geven.

Morgen opent de shakedown op St. Wendeler Land de debatten en die wordt belangrijker dan ook want ook de openingsproef vindt daar plaats. Wie dus scoort op die finale test put dus vertrouwen voor 's avonds. Daarna volgen nog eens bijna 340 wedstrijdkilometers met de dubbele passage op Panzerplatte op zaterdag als scherprechter al kan er op de dubbele doortocht op de 28km lange proef van Grafschaft op zondag ook nog veel rechtgetrokken worden. Het theater op Dhrontal vormt het decor voor de Power Stage.

Foto's: Toyota Gazoo, Willy Weyens en Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 21 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Duitsland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons