van der Horst

Eerste foto's BMW M4 GT3

BMW M4 GT3
BMW M4 GT3
BMW heeft de eerste beelden vrijgegeven van de BMW M4 GT3, de auto die vanaf het seizoen 2022 de BMW M6 GT3 moet gaan vervangen. Afgelopen zaterdag reed BMW-fabrieksrijder Augusto Farfus de eerste meters met de nieuwe GT3. De roll-out in Dingolfing betekende het begin van een uitgebreid test- en ontwikkelingsprogramma van de auto.
Augusto Farfus
Augusto Farfus
Enkele maanden geleden toonde BMW Motorsport de eerste teaser van de nieuwe raceauto, waarvan de ontwikkeling begin 2019 begon met CFD-computersimulaties. Na maanden van arbeid kon Farfus zaterdagochtend eindelijk de eerste meters rijden bij de BMW-fabriek in Dingolfing. Na een eerste serie tests bij de fabriek in Beieren, zal BMW vanaf volgende week volop gaan testen op het eigen testcircuit in het Zuid-Franse Miramas, 70 km ten zuidoosten van Avignon en 60 km ten noordwesten van Marseille.

BMW Motorsport steunt Alex Zanardi
BMW Motorsport steunt Alex Zanardi
Hoewel de uitbraak van het coronavirus ook impact heeft op de ontwikkeling van de nieuwe BMW M4 GT3, ligt deze volgens de baas van BMW Motorsport, Jens Marquardt, nog altijd op schema voor 2022. “Gezien de moeilijke omstandigheden van de afgelopen maanden is het opmerkelijk dat we ons ontwikkelingsprogramma volgens plan hebben kunnen uitvoeren en dat we, met inachtneming van de strenge veiligheids- en hygiënevoorschriften van de BMW Group tijdens de COVID-19-pandemie, de oorspronkelijk geplande datum voor de uitrol van de BMW M4 GT3 hebben kunnen aanhouden”, aldus Marquardt.

“Dankzij de zeer nauwe en intensieve samenwerking met onze collega's van BMW M GmbH hebben we de basis van het nieuwe BMW M4 productiemodel kunnen gebruiken om een racewagen te ontwikkelen die alles heeft wat nodig is om de succesvolle geschiedenis van BMW Motorsport voort te zetten als een nieuw GT-icoon.”

BMW M4 GT3
BMW M4 GT3
De nieuwe BMW M4 GT3 is gebaseerd op de nieuwe BMW M4 Coupé en zal ook gebruikmaken van de zescilinder M Power TwinPower Turbo-motor uit de productieauto. BMW benadrukt nog eens dat de raceauto en de productieauto parallel werden ontwikkeld en ook gelijktijdig worden getest. Het doel van BMW Motorsport is om de BMW M4 GT3 volgend seizoen al enkele races te laten rijden en vanaf 2022 beschikbaar te maken voor klantenteams. Tot die tijd zullen de fabrieksrijders nog veel testwerkzaamheden uitvoeren.
 
Farfus, die al sinds 2007 fabrieksrijder is voor BMW, vond het een hele eer om als eerste achter het stuur van de BMW M4 GT3 te mogen kruipen. “Het was fantastisch om de eerste meters in de nieuwe BMW M4 GT3 te mogen rijden", aldus de Braziliaan na afloop.

“Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van verschillende BMW raceauto's en ik ben altijd bijzonder blij dat ik deel uitmaak van zo'n belangrijk project. Hoewel onze hoofdtaak tijdens de uitrol het uitvoeren van functionele tests is, had ik vanaf het begin een goed gevoel in de auto en kijk ik nu al uit naar de geplande tests voor de komende maanden.”

Tekst: Marcel Ten Caat - Foto's: BMW Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT3 op maandag 20 juli 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons