van der Horst

Noorwegen: Eindelijk eens Petter Solberg voor eigen volk? Debuut voor Alexander Wurz

Solberg voor Ekström & Bakkerud
Solberg voor Ekström & Bakkerud
Met Noorwegen en Zweden zijn we aanbeland bij het Scandinavische luik van het wereldkampioenschap Rallycross en sluiten we de eerste seizoenshelft af. Nadien krijgt het peloton een adempauze van een maand om dan begin augustus de tweede seizoenshelft te starten in het Canadese Trois-Rivières. In het Noorse Hell krijgen de WK-rijders het gezelschap van de RX2, Super 1600 en de Touring Cars, terwijl in het Zweedse Höljes de Euro RX en opnieuw de RX2 en de Touring Cars aan de bak komen. Voor de Touring Cars zit het seizoen er dan reeds op na amper drie wedstrijden. De hamvraag is of de Noor Petter Solberg tijdens zijn zesde optreden voor eigen volk eindelijk eens kan zegevieren? Ook Bakkerud rijdt een thuiswedstrijd in Noorwegen.
  • Skylimit Events
Komend weekend zijn we dus reeds aanbeland bij de vijfde wedstrijd van het World RX. We betreden voor twee races na elkaar het terrein van de Noormannen, maar die voelen zich (nog steeds) overal thuis en beheersen het rallycross reeds gedurende decennia.

Loeb voor Ekström & Bakkerud
Loeb voor Ekström & Bakkerud
Na drie zeges van de Zweed Kristoffersson en een voor de Fransman Loeb is er met de Franse rallylegende toch een niet-Scandinaaf die zich vooraan mengt in het titeldebat. Niet onbelangrijk, want de allesrijder staat op een voorlopige tweede plaats in de tussenstand en is de enige die reeds bij alle vier verreden wedstrijden telkens op het podium stond. Krijgen we voor het eerst sinds de start van het WK eens een niet-Scandinaaf die voor de titel gaat? Het is immers reeds geleden van 2013 toen de Rus Timur Timerzyanov kampioen werd in het laatste seizoen van het toenmalige European Rallycross Championship.

Sinds het oprichten van het WK zijn we nu aan het vijfde seizoen bezig met Solberg (2), Ekström en Kristoffersson als kampioenen en van de nu reeds 53 verreden wedstrijden werden er amper zes niet door een Viking gewonnen. In 2014 wonnen de Let Reinis Nitiss en de Amerikaan Tanner Foust elk één race. In 2015 wist de Fransman Davy Jeanney in een Peugeot 208 van Hansen Motorsport twee races winnend af te sluiten, terwijl zijn landgenoot Sébastien Loeb in 2016 ook met een Hansen-Peugeot wist te winnen in Letland. Meer dan een jaar later won Loeb opnieuw in Mettet. Gezien zijn positie in het kampioenschap schrijven we hem dus bij op ons lijstje van favorieten.

Eindelijk Solberg voor eigen publiek?

Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Vorig jaar won de Zweedse regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson in Noorwegen en Zweden met zijn VW Polo. Een seizoen eerder haalde de Noor Andreas Bakkerud de Scandinavische dubbel en won dus voor eigen publiek en ook bij de Zweedse buren met de Ford Focus van Hoonigan. Timmy Hansen pakte de Noorse manche in 2015 met zijn Peugeot 208, terwijl de Zweed Ekström zijn Audi dat jaar een zege schonk voor eigen publiek. Een jaar eerder deed Ekström reeds hetzelfde tijdens het eerste WK-seizoen, terwijl de Let Nitiss de Noorse manche achter zijn naam zette.
Zodoende heeft Petter Solberg nog nooit kunnen schitteren voor eigen volk of bij zijn Zweedse buren. Ook niet in zijn debuutseizoen in rallycross in 2013 (toen nog Europees), want toen won Liam Doran in Noorwegen en Bakkerud in Zweden. Toen was er ook nog een manche in Finland die werd gewonnen door de Amerikaanse kamikaze Tanner Foust.

Kan Solberg eindelijk eens winnen in eigen streek? Het wordt tijd, want de Noorse tweevoudige wereldkampioen staat ex aequo met Ekström vierde op reeds 25 punten van leider Kristoffersson. Een vrij groot verschil na pas vier wedstrijden gezien er max 30 punten per manche kunnen worden verdiend. Loeb staat op 14 punten van de leider, terwijl Bakkerud als derde tegen een achterstand aankijkt van 22 punten tegenover Kirstoffersson. De kans dat de Zweed als leider vertrekt in Noorwegen richting Zweden is dus zeer groot.

Zorgt Alexander Wurz voor een verrassing?

Alexander Wurz
Alexander Wurz
Zoals steeds zijn er naast de vaste WK-deelnemers een aantal rijders die gaan trachten om het de reguliere namen moeilijk te maken. Tommy Rustad wist in Engeland reeds door te stoten naar de halve finale en zal net als Anton Marklund een VW Polo inzetten. Een dergelijke wapen zal ook worden bestuurd door thuisrijder Kjetel Larsen, terwijl we ook opnieuw Münnich, Rajala en Bennett mogen verwelkomen. Grote onbekende is de komst van MJP met twee Ford's Fiësta voor de Oostenrijkers Max Pucher en Alexander Wurz. De ex-F1-rijder en tweevoudig winnaar van de 24H Le Mans zal zijn debuut maken in rallycross en treedt zodoende in de voetsporen van vader Franz Wurz die Europees kampioen rallycross werd in 1974, 1976 en 1982 met respectievelijk VW Kever, Lancia Stratos en Audi Quattro.

Kan Steve Volders bevestigen ?

Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Naast de World RX wordt in het Noorse Hell ook gereden voor RX2, Super 1600 en Touring Cars. In Super1600 moet Artis Baumanis zijn leiderspositie verdedigen in de derde race van het seizoen.
In RX2 is het vooral uitkijken naar onze landgenoot Guillaume De Ridder die reeds schitterende dingen liet zien, maar achtervolgt blijft door pech als hij het moet afmaken. De Olbergs MSE-rijder staat pas op een voorlopige zevende plaats op vijftien punten van leider en ploegmaat Oliver Eriksson.


Steve Volders - Ford Fiësta TouringCar
Steve Volders - Ford Fiësta TouringCar
Bij de Touring Cars is het onze landgenoot Steve Volders die als leider vertrekt richting Noorwegen met zijn Ford Fiesta. Het was de Zweed Frederik Salsten die wist te winnen tijdens de eerste manche in Mettet, maar in de puntenafrekening staat Volders aan de leiding met een bonus van respectievelijk drie en vier punten op Salsten en diens landgenoot Daniel Lundh. 

Lees ook: Alexander Wurz in de sporen van vader Franz Wurz

Foto's: Johnny Loix / Arne Simons
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 8 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons