van der Horst

Endurance Cup krijgt avondrace als seizoensfinale

2018 Blancpain GT Sprint Cup Nürburgring
2018 Blancpain GT Sprint Cup Nürburgring
SRO Motorsports Group heeft de kalender voor de GT World Challenge Europe bevestigd. De tien circuits en data blijven quasi ongewijzigd, buiten de nieuwigheid van een bijzonder sluitstuk voor de Endurance Cup. De laatste manche vindt begin september plaats op de Nürburgring over de reguliere racelengte van drie uur, maar net als de race te Paul Ricard (6u) zal deze voortaan net voor zonsondergang van start gaan. Dat wil zeggen dat de lichten op groen springen om 18u45, ruim een uur voor de zon achter de horizon verdwijnt.
Net als de ADAC GT Masters introduceert SRO een vast startuur voor de Sprint Cup races, in de hoop zo meer live kijkers te kunnen lokken op de diverse kanalen. Bovendien wordt elke Sprint Cup kwalificatiesessie voortaan de ochtend van de respectievelijke race afgewerkt. Er zijn dus niet langer twee opeenvolgende sessies op zaterdagochtend.

Ook qua strategie en pitstops is er het een en ander gewijzigd. De minimumpitstoptijd (pit in - pit out) werd afgeschaft en vanaf heden geldt er enkel een minimumtijd voor het bijtanken van de wagen. Tijdens dit element van de pitstop mogen de banden overigens niet meer gewisseld worden, pas na de tankbeurt gaat de pitcrew aan de slag (zonder tijdsbeperking). Het opzet is meer strategische opties creëren. Een snelle bandenwissel wordt dus cruciaal, maar het is evenzeer mogelijk dat het dubbelstinten van het rubber terug interessant wordt.

De zogeheten 'technische pitstop' (wissel van de remmen) in de 24 Uur van Spa duurt voortaan slechts vier in plaats van vijf minuten en mag worden uitgevoerd van halfweg tot het einde van het 22e uur. Belangrijkste wijziging is echter dat deze stop nu ook tijdens een neutralisatie mag worden afgewerkt. Sommige teams haalden in de voorbije edities namelijk een enorm voordeel door anticiperend te komen pitten net voor een FCY of Safety Car interventie werd aangekondigd.

Foto: Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT World Challenge Europe op woensdag 15 januari 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons