van der Horst

Etappe 5: Sainz verliest een uur en is leider af

Roma - MINI
Roma - MINI
De ene dag is de andere niet. Gisteren reed Carlos Sainz nog iedereen in de vernieling en vandaag verloor de Spanjaard meer dan een uur door navigatiefouten en elektronische problemen. De langste etappe van deze monsterrally is meteen ook de lastigste geweest. “De zwaarste sinds de rally door Zuid-Amerika trekt”, aldus 11-voudig winnaar Peterhansel. In totaal stonden niet minder dan 912 km op de teller, waarvan 527 tegen de klok.
De Spanjaard Roma was de snelste in zijn Mini voor de herrezen De Villiers in zijn Toyota en Robby Gordon in de Hummer. De plaatsen vier, vijf en zes waren opnieuw voor Mini met Terranova, Al-Attiyah en Peterhansel. Een knappe elfde plaats was er voor de Nederlandse Ford van Van Loon.
Vier Mini’s staan nu op de eerste vier plaatsen met Roma die opnieuw de leiding strak in handen heeft met een voorsprong van 26 min op Al-Attiyah, 31 min op Terranova en 40 min op Paterhansel. De eerste niet-Mini is de Toyota van de Villiers op 41 min. Sainz staat zesde op een uur.

Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Bij de truck waren de Kamaz’ vandaag baas met een overwinning voor de Rus Sotnikov, voor diens team- en landgenoot Karginov. De Rooy en onze landgenoot Colsoul werden derde. Loprais en Serge Bruynkens werden pas negende, net na de Nederlander Stacey. Eindelijk wat meer geluk voor Peter Versluis en onze landgenoot Jurgen Damen die de loodzware etappe afsloten in elfde stelling, terwijl de zuster truck van het Veka team met Kuipers als zesde afklokte. Ditmaal was het echter Van Vliet die met pech kreeg af te rekenen; de man die in tweede positie lag in de tussenstand verloor vandaag meer dan anderhalf uur. Hierdoor verspeelt hij zijn tweede plaats en verhuist hij richting negende plaats. De Rooy houdt met zijn Iveco stevig de leiding met een respectievelijke voorsprong van 32 min, 1u09min en 1u19 op de Russische Kamaz-vloot van Karginov, Nikolaev en Sotnikov. Stacey sluit de voorlopige top 5 af met de tweede Iveco op 1u21min en heeft alsnog uitzicht op de derde plaats. De MAN truck van de Belgen Rotsaert en Dendooven, ooit nog bestuurd door François Verbist en Jurgen Damen als assistentie truck voor Volkswagen Motorsport, staat op een knappe vijfde plaats algemeen.

Ook voor de motoren was het een superlastige en zware etappe met winst voor de drievoudige winnaar Marc Coma. De Spanjaard, die er vorig jaar niet bij kon zijn door een schouderblessure, pakt niet alleen de zege, maar ook de leiding in de tussenstand. Leider Barredo verloor 44 minuten met benzineproblemen en Lopez Contardo 51 min. en worden nu de nummers twee en drie in de tussenstand. Despres verloor maar liesft 1u44min waarvan een uur straftijd en verhuist naar de dertiende plaats.  

Foto's: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 9 januari 2014.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons