van der Horst

Etappe 9: Dakar deels onthoofd na opgave Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah - Demon Jefferies Buggy
Nasser Al-Attiyah - Demon Jefferies Buggy
De lange en zware negende etappe is zwaar aan de ribben blijven plakken. Gisteren maakten we reeds bekend dat Gerard de Rooy met onze landgenoot Colsoul als co-piloot meer dan een uur verloor bij de trucks en dus op achtervolgen is aangewezen. Ook bij de auto’s en de motoren zijn er slachtoffers gevallen met grote gevolgen in het algemene klassement.
  • Dreamdrive
Nadat een van de topfavorieten, Carlos Sainz, reeds eerder de Dakar moest verlaten, was het nu de beurt aan zijn teammaat All-Attiyah, die andere speer in een Red Bull Buggy. De Qatari kreeg af te rekenen met zware technische problemen en moest de handdoek in de ring werpen. Een spijtige zaak gezien de spanning om de zege nu deels weg is.

De dagzege ging naar de MINI van Roma, voor teamgenoot Peterhansel en de BMW van Terranova. De Villiers verloor wat tijd, maar klokte na de Hummer van Gordon toch de vijfde chrono op net geen 10 minuten van de winnaar. Ook Chicherit had een pechdag en verloor anderhalf uur.

In de tussenstand krijgt Peterhansel door het wegvallen van Al-Attiyah nu meer ademruimte en leidt de dans met 50 minuten op De Villiers, terwijl MINI met Novitskiy en Roma de plaatsen 3 & 4 inneemt. Terranova sluit de top 5 af met een achterstand van 2 uren op Peterhansel.

Ook bij de motoren vielen enkele slachtoffers onder de favorieten. Leider Casteu reed tegen een koe aan en blesseerde zich aan de schouder. Iets verder verloor hij dan nog extra tijd door een lek aan de benzinetank. Ook ex leider Pain verloor kostbare tijd door een valpartij.

Despres vloog over de etappe en won voor de Spanjaard Barreda en de Italiaan Botturi. De Portugees Faria werd vierde op 7m47s van winnaar Despres en wordt de nieuwe leider met een dikke 5 minuten voorsprong op Despres die op zijn beurt een kleine 4 minuten voor heeft op de Chileen Lopez.

Pain werd 26ste op 31 minuten van de ritwinnaar en staat nu zesde op 28 minuten. De onfortuinlijke Casteu verloor iets meer dan 2 uren en mag zijn droom opbergen. Hij duikt van de leiding naar de 21ste positie op 1u50m van de leider.

Foto: Red Bull



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op dinsdag 15 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons