van der Horst

Brands Hatch: Longin pakt vijfde zege op rij op natte piste, Gardel crasht

Stienes Longin
Stienes Longin
Stienes Longin en NASCAR Whelen Euro Series, een combinatie die dit seizoen enkel nog maar tot succes geleid heeft. Longin pakte na zijn quattrick tijdens de afgelopen twee meetings ook in Brands Hatch de zege in de eerste van twee Elite 2-races. Op een natte piste stootte onze landgenoot bij de start door van de tweede plaats naar de koppositie om de leiding vervolgens nooit meer uit handen te geven, ondanks zware druk van eerst poleman Salvador Tineo Arroyo en nadien Thomas Ferrando. Gabriele Gardel leek in de openingsfase op weg naar en podium, maar crashte na een contact met diezelfde Ferrando.
  • Skylimit Events
Podium race 1 Elite 2
Podium race 1 Elite 2
Stienes Longin heeft moeten knokken voor zijn vijfde opeenvolgende zege, dat is het minste wat we kunnen zeggen. Bij de start schoof hij zoals gemeld door naar de eerste positie, maar Salvador Tineo Arroyo deed er alles aan om zijn Chevrolet SS opnieuw voorbij het exemplaar van Longin te murwen. Wanneer na ongeveer een derde wedstrijd Gabriele Gardel, eveneens in een gelijkaardig gevecht met de achteropliggende Thomas Ferrando, in aanraking kwam met de Fransman, haalde de wedstrijdleiding de safety car de baan op.

Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet SS
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet SS
Bij de herstart, na bijna een derde van de reguliere raceafstand neutralisatie, haalde Longin opnieuw zijn gram. Hij koos de binnenkant bij het aansnijden van de Paddock Hill Bend met Thomas Ferrando letterlijk tegen zijn achterbumper. De Fransman verschalkte Arroyo voor P2 en wat volgde, was een ongelooflijke driestrijd voor de overwinning. Bijna verloor Arroyo nog zijn podiumplaats aan een opzettende Guillaume Deflandre, maar de Spanjaard hield het hoofd koel en kon P3 terug veroveren een bocht verder. Er ontstond een kopgroep met Longin, Ferrando en Arroyo en elk van de drie pretendenten voor de zege maakte wel foutjes, maar de posities zouden uiteindelijk niet meer wijzigen na uitstekend weerwerk van Stienes Longin.

Podium Legend-klasse
Podium Legend-klasse
Vermelden we nog de knappe zesde plaats van Eric De Doncker, nadat hij bij de herstart gepasseerd werd door Hugo Bec. Alle Belgen lijken het overigens goed te doen in Brands Hatch, met een eerste top tien notering dit jaar, en tevens podium in de Legend-klasse, voor Jerry De Weerdt. Doordat de baan opdroogde naarmate de sessie vorderde, werden de tijden ook steeds sneller en sneller. Uiteindelijk klokte Salvador Tineo Arroyo de snelste chrono en mag hij dus - net als bij de race van vandaag - bij het tweede treffen vanop pole starten. Morgen om 15:50 lokale tijd rijden de heren piloten uit Elite 2 hun tweede race, terwijl hun teamgenoten om 12:55 aan hun laatste strijd van het weekend beginnen.

Lees ook: Brands Hatch: Kumpen van start tot finish - Goossens net naast podium

--- Uitslag Race 1 Elite 2 - NASCAR Whelen Euro Series Brands Hatch (pdf) ---

Foto's: NASCAR Whelen Euro Series & Stienes Longin press



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zaterdag 11 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Brands Hatch Indy.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons