van der Horst

Abu Dhabi: Hamilton wereldkampioen na zege - Technische problemen voor Rosberg

Lewis Hamilton viert zijn tweede wereldtitel in Abu Dhabi
Lewis Hamilton viert zijn tweede wereldtitel in Abu Dhabi
Lewis Hamilton behaalde vanmiddag relatief makkelijk zijn tweede wereldtitel uit zijn carrière nadat zijn teamgenoot Nico Rosberg halverwege de wedstrijd te kampen kreeg met technische problemen. Ondanks het feit dat Mercedes voor zijn beide rijders een motor voorzien had die slechts twee races oud was, kende de Duitser toch een probleem met zijn ERS-systeem. Dat systeem wekt kinetische energie op en is goed voor zo'n 160pk. Williams profiteerde optimaal en behaalde een dubbel podium; hun beste prestatie sinds Monaco 2005, destijds met ex-F1 rijders Mark Webber en Nick Heidfeld.
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Hamilton had een veel betere start dan teamgenoot Rosberg en stuurde als leider de eerste bocht in. De Duitser moest de eerste helft van de race een kloof laten van een paar seconden, maar zodra de technische problemen de kop opstaken, kostte hem dat minimaal twee seconden per ronde. Hij kwam dan ook snel onder vuur te liggen van de rijders achter hem en moest hen hulpeloos laten passeren, terwijl Hamilton vooraan meteen vroeg om zijn motor in te tomen zodat hij zeker de finish zou bereiken. Nico Rosberg toonde zich wel van zijn sterkste kant door niet alleen Hamilton te feliciteren, zowel over de boordradio als van man tot man, maar door ook door te gaan tot het einde van de race ondanks de vraag van zijn ingenieurs twee ronden van het einde om de wagen naar de box te rijden.

Felipe Massa
Felipe Massa
Een sterk rijdende Felipe Massa liet tijdens zijn laatste pitstop dan ook opnieuw superzachte banden monteren om zo een aanval te proberen op Hamilton. Die hield de situatie vooraan echter mooi onder controle  en mocht zijn elfde seizoenszege onder het goedkeurende oog van de Britse prins Harry vieren met rozenwater. Valtteri Bottas nam de laatste podiumplaats in, zij het op relatief grote afstand van zijn Williams-teamgenoot. De beide Red Bull's zetten een mooie inhaalrace neer na hun start vanuit de pitlane, Daniel Ricciardo toonde zich niet verrassend andermaal de meerdere van Sebastian Vettel waarbij de Australiër als vierde afklopte, net voor Jenson Button die misschien wel zijn laatste Grote Prijs afsloot met enkele donuts. Force India hield er een ietwat vreemde bandenstrategie op na welke hen niettemin een zesde (Nico Hulkenberg) en zevende (Sergio Perez) positie opleverde. Vettel volgde als achtste, terwijl Fernando Alonso zijn laatste race bij de Scuderia afsloot net voor zijn Finse teamgenoot Kimi Räikkönen.

Podium GP van Abu Dhabi
Podium GP van Abu Dhabi
Lewis Hamilton kreeg overigens over de boordradio royale felicitaties; prins Harry bedankte zijn landgenoot en roemde hem als "een absolute legende". Hamilton's elfde zege staat in schril contrast tot de vijf van Rosberg waarbij eerstgenoemde uiteindelijk 67 punten bonus telde.


Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes55 ronden
2.Felipe MassaWilliams - Mercedes+ 2.5 sec.
3.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+ 28.8 sec.
4.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+ 37.2 sec.
5.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+ 60.3 sec.
6.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+ 62.1 sec.
7.Sergio PérezForce India - Mercedes+ 71.0 sec.
8.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+ 72.0 sec.
9.Fernando AlonsoFerrari+ 85.8 sec.
10.Kimi RäikkönenFerrari+ 87.8 sec.
11.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+ 90.3 sec.
12.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+ 91.9 sec.
13.Romain Grosjean Lotus - Renault+ 1 ronde
14.Nico RosbergMercedes+ 1 ronde
15.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+ 1 ronde
16.Adrian Sutil Sauber - Ferrari+ 1 ronde
17.Will StevensCaterham - Renault+ 1 ronde
18.Kamui KobayashiCaterham - Renault+ 13 ronde
19.Pastor Maldonado Lotus - Renault+ 29 ronden
20.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+ 41 ronden


Foto's: Racing International Photography



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons