van der Horst

Australië: Lewis Hamilton domineert - Vettel op podium

Podium F1 Grote Prijs Australië 2015
Podium F1 Grote Prijs Australië 2015
Lewis Hamilton is het Formule 1 seizoen 2015 perfect gestart. De regerende wereldkampioen domineerde vanaf de pole en hield de ganse wedstrijd zijn teamgenoot Nico Rosberg achter zich. Ferrari-nieuwkomer Sebastian Vettel bezorgde de Scuderia meteen een eerste podium en bevestigde daarmee het verbeterde vormpeil van de Italiaanse renstal. Slechts 11 wagens passeerden overigens de finishvlag, vier minder dan de Grote Prijs gestart waren.
  • STX Motorhomes
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton lijkt vastberaden zijn wereldtitel te verlengen en is die missie alvast goed aangevat. De Brit controleerde de ganse wedstrijd het verschil met zijn Mercedes-teamgenoot, nadat hij bij de start de leiding had genomen. De rest van het veld volgde op een straatlengte, met Sebastian Vettel als best of the rest op meer dan een halve minuut en enkel de top vijf nog binnen dezelfde ronde. Laat één ding duidelijk zijn: Mercedes AMG heeft tijdens de winter niets van voorsprong moeten inboeten; integendeel.

Felipe Nasr - Sauber
Felipe Nasr - Sauber
Felipe Massa, de enige Williams-rijder in de race nadat Valtteri Bottas startverbod kreeg omwille van een beschadigde rugwervel, klopte als vierde af voor een verbluffende Felipe Nasr die met zijn vijfde plaats Sauber in de eerste Grote Prijs van 2015 al meer punten bezorgt dan het Zwitserse team gans 2014 bij elkaar sprokkelde. Het werd evenwel een slijtageslag die eerste Grote Prijs, want na het forfait van beide Manor F1's (softwareproblemen) en de rugproblemen van Bottas, mankeerde er ook een McLaren en een Red Bull op de grid. Kevin Magnussen kampte met een motorprobleem nog voor hij de grid bereikte en ook Daniil Kvyat kreeg af te rekenen met gremlins in de versnellingsbak tijdens de formatieronde. De betrouwbaarheid van de McLaren-Honda is dus nog steeds ondermaats, om over de snelheid nog maar te zwijgen. Teamcollega Jenson Button zou de GP overigens eenzaam als allerlaatste en als enige buiten de punten afsluiten.

Carlos Sainz - Toro Rosso
Carlos Sainz - Toro Rosso
Als enige zonder punten inderdaad, want de seizoensopener van 2015 kende zoals gemeld slechts 11 finishers. Nog voor het einde van de tweede ronde, was het (reeds kleine) startveld gevoelig uitgedund. Bij de start van de wedstrijd raakt Carlos Sainz de Ferrari van Kimi Raïkkönen, wie op zijn beurt Nasr tikte waarna deze laatste vervolgens Pastor Maldonado in de vangrails deed belanden. Als iets later ook Romain Grosjean de pits kwam ingestrompeld met een plots tekort aan pk's, mocht Lotus al meteen inpakken; niet het verhoopte debuut met Mercedes-power. De safety car kwam meteen de baan op kwam na de startcrash, terwijl dertien wagens ronde drie aansneden en zelfs McLaren punten rook...

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Uiteindelijk zou Button dus als enige finisher geen puntenscore mee naar huis nemen, maar Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Sainz en Perez deden dat wel. De beide Sauber's dus in de top tien en dat is reeds een hele lange tijd geleden. Verstappen leek lange tijd op weg om de jongste rijder die punten pakte in de F1 te worden, maar de Nederlandse Belg moest na één uur race zijn rokende wagen parkeren aan de pitingang toen hij op een zeer behoorlijke zesde positie vertoefde. Talent met hopen, Verstappen junior gaat dit seizoen zonder twijfel nog schitteren!

De volgende afspraak is de Grote Prijs van Maleisië in het laatste weekend van deze maand.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG58 ronden in 1:31:54.067
2.Nico RosbergMercedes AMG+ 1.36 sec.
3.Sebastian VettelScuderia Ferrari+ 34.523 sec.
4.Felipe MassaWilliams+ 38.196 sec.
5.Felipe NasrSauber+ 95.149 sec.
6.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 1 ronde
7.Nico HülkenbergForce India+ 1 ronde
8.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
9.Carlos Sains Jr.Toro Rosso+ 1 ronde
10.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
11.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 2 ronden
12.Kimi RäikkönenScuderia FerrariDNF
13.Max VerstappenToro RossoDNF
14.Romain GrosjeanLotusDNF
15.Pastor MaldonadoLotusDNF
16.Daniil KvyatRed Bull RacingNiet gestart
17.Kevin MagnussenMcLaren HondaNiet gestart

Foto's: Georges De Coster



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons