van der Horst

Australië: Vettel ontzegt Hamilton zege - Vandoorne negende

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel heeft Ferrari een onverhoopte zege bezorgd bij de openingsmanche van het Formule 1-seizoen in Australië. De Duitser, als derde gestart, kon profiteren van een neutralisatie halfweg de race om de leiding over te nemen van Lewis Hamilton. De poleman had nochtans vanaf de start comfortabel geleid, maar een inschattingsfout bij Mercedes-AMG zorgde ervoor dat de Silberpfeilen het voordeel in de schoot van het Steigerende Paard wierpen. Kimi Räikkönen kon nooit een vuist maken tegen Hamilton en legde beslag op de laatste podiumplaats.
GP F1 Australië
GP F1 Australië
Lewis Hamilton verzilverde zijn pole positie en hield daarbij Kimi Räikkönen in zijn spiegels. De Fin kon amper aanklampen waardoor de wereldkampioen op weg leek naar een relatief comfortabele zege. Raïkkönen zette de pitstopreeks vooraan het veld in gang door als eerste de box op te zoeken, een ronde later gevolgd door wedstrijdleider Hamilton. Vettel bleef veel langer buiten en profiteerde van de vermelde neutralisatie. Die neutralisatie was ingegeven door een dubbele opgave voor Haas. Bij de pitstop van zowel Kevin Magnussen als Romain Grosjean werd er een wiel slecht gemonteerd, wat in de outlap tot een DNF leidde en achtereenvolgens een gele vlag, virtuele safety car en echte safety car uitlokte.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Bij de herstart bleef Hamilton op vinkenslag. Hij verhoogde plots de kadans, positioneerde zich onder de achtervleugel van Vettel's Ferrari, maar verremde zich en verloor zo opnieuw meerdere tellen. Nadien moest de Ferrari-rijder enkel nog controleren, terwijl Hamilton louter lijdzaam kon toekijken. Kimi Räikkönen hield aan de meet een ontketende Daniel Ricciardo - auteur van de snelste ronde - af op een circuit waar inhalen eens te meer o zo moeilijk bleek. Max Verstappen kende een moeilijke race; hij leek te worstelen met het weggedrag van zijn RB14, met verschillende schuivers tot gevolg. Een van die schuivers resulteerde in een spin in de eerste bochtencombinatie, waarbij blijkbaar de wagen ook schade aan de bodemplaats zou hebben opgelopen. Onze Noorderbuur verloor enkele posities en kon nooit meer opklimmen naar de nabijheid van het podium.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne kende eveneens een moeilijke race en eindigde als negende. Teamgenoot Fernando Alonso, een plaats beter gekwalificeerd, eindigde op een knappe vijfde plaats - exact het resultaat waarop de Spanjaard voor de start van de Grote Prijs had gemikt. Opvallend, daar waar we bij de kwalificaties vaak de beide wagens van de verschillende teams bij elkaar vonden, is dat beeld er in uitslag van de wedstrijd helemaal niet. Het middenveld lijkt effectief aan elkaar gewaagd en - opvallend: Force India, vorig jaar nog koploper in dat middenveld, bengelt nu achteraan die groep. Valtteri Bottas rukte na een inhaalrace nog op naar een achtste plaats in de uitslag, terwijl ook Renault beide wagens in de top tien parkeerde - hoewel Carlos Sainz Jr. wegens  braakneigingen ternauwernood zijn tiende plaats kon vasthouden.

Lees ook: Australië: Stoffel Vandoorne: "Wat een verschil met vorig jaar"
Zie ook: Foto's: Australië: De race in beeld gebracht

Sebastian Vettel is dus de eerste leider in de tussenstand, terwijl Ferrari ook de koppositie bezet bij de teams met 44 punten tegenover 22 stuks voort naaste achtervolger Mercedes-AMG - twee meer dan Red Bull Racing op P3. Op 8 april staat de tweede manche in het wereldkampioenschap F1 geprogrammeerd, de Grote Prijs van Bahrein.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2018

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari58 ronden in 1:29:33.283
2.Lewis HamiltonMercedes+ 5.036
3.Kimi RäikkönenFerrari+ 6.309
4.Daniel RicciardoRed Bull+ 7.069
5.Fernando AlonsoMcLaren+ 27.886
6.Max VerstappenRed Bull+ 28.945
7.Nico HülkenbergRenault+ 32.671
8.Valtteri BottasMercedes+ 34.339
9.Stoffel VandoorneMcLaren+ 34.921
10.Carlos Sainz Jr.Renault+ 45.722
11.Sergio PérezForce India+ 46.817
12.Esteban OconForce India+ 60.278
13.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+ 75.759
14.Lance StrollWilliams+ 78.288
15.Brendon HartleyToro Rosso+ 1 ronde
16.Romain GrosjeanHaasDNF - Niet geklasseerd
17.Kevin MagnussenHaasDNF - Niet geklasseerd
18.Pierre GaslyToro RossoDNF - Niet geklasseerd
19.Marcus EricssonAlfa Romeo SauberDNF - Niet geklasseerd
20.Sergey SirotkinWilliamsDNF - Niet geklasseerd

Foto's: Georges De Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons