van der Horst

Maleisië: Hamilton zwemt naar pole voor Vettel - Verstappen knap zesde

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton heeft vandaag de pole gepakt op een uitgeregende omloop in Sepang. Opvallend was evenwel de tweede plaats van Sebastian Vettel die Rosberg vooraf ging en ons zo dezelfde top drie bezorgde als vorig jaar. Een enorm knap resultaat kwam er van Max Verstappen die zijn Toro Rosso naar een ongelofelijke derde startrij piloteerde. De beide McLaren's bengelden nog steeds achteraan de grid, Will Stevens kwam helemaal niet in actie en geen van beide Manor's haalde de 107%-grens.

Q1: Probemen voor Stevens - Nasr, McLaren & Manor out

Tijdens de eerste kwalificatiesessie verloren we zoals verwacht beide McLaren's en beide Manor's. McLaren lijkt wel dichter te komen bij het pak dan twee weken geleden, maar er is nog een lange weg te bewandelen al gaf Alonso na afloop aan te verwachten spoedig in Q2 te kunnen belanden. Net als in Australië bleef de Manor van Will Stevens in de box, ditmaal met een probleem aan de benzinedruk.
Roberto Merhi - Will Stevens
Roberto Merhi - Will Stevens
Teamgenoot Roberto Merhi kende een moeilijke sessie en haalde de kwalificatienorm van 1:46.217 helaas niet. Teamchef Graeme Lowdon is evenwel vrij zeker dat het sukkelende team over voldoende bewijs beschikt om van de stewards een derogatie te krijgen om toch te mogen starten. Nog out in Q1 was Felipe Nasr, terwijl Marcus Ericsson voor het eerst in zijn carrière verder geraakte dan de eerste sessie.

Q2: Reppen voor een ronde

De start van Q2 werd gekenmerkt door een file aan het einde van de pitlane; iedereen wilde zo snel mogelijk het asfaltlint betreden om een ronde in droge omstandigheden te realiseren en zelfs tijdens de outlap zagen we zowaar een race om als eerste de start-finish-lijn te overschrijden. Eén ding is in Maleisië evenwel zekerheid: als er regen valt in de avond, giet het en zo verging het ook ditmaal. Nog voor het einde van de eerste snelle ronde, begonnen de eerste druppels reeds te vallen en uiteindelijk was de pikorde dus vrij snel gekend. Grootste slachtoffer was Kimi Räikkönen; de Fin leek tijdens de trainingen een van de voornaamste uitdagers van Mercedes te zullen worden, maar werd schaamteloos uitgeschakeld nadat hij in de laatste bocht veel tijd verloor in een rechtstreeks duel met Marcus Ericsson. In 2003 pakte Räikkönen nog zijn allereerste zege op deze omloop, maar die prestatie zal hij morgen naar alle waarschijnlijkheid niet herhalen. Door het oog van de naald kroop Lewis Hamilton nadat hij 2,1 seconde moest tegeven. De wereldkampioen kon slechts midden het pak de baan op komen nadat Mercedes zijn wagen niet aan de praat kreeg; een probleem dat Niki Lauda naderhand ontkende. Sainz gaf toe een foutje te hebben gemaakt en de Spanjaard moest bijgevolg Q3 eveneens uitzitten; net als Maldonado en de beide Force India.

Q3: Rosberg onsportief? Max mega in Moesson!

Max Verstappen
Max Verstappen
Q3 werd lange tijd uitgesteld, wegens de hevige regen; de technologisch geavanceerde F1-wagens liggen dicht bij de grond, maar kunnen zeer moeilijk in de regen rijden weet u wel. Toen de finale strijd om de pole eindelijk kon afgetrapt worden, bleken intermediates de juiste oplossing. Williams probeerde beide wagens nog te schoeien op volwaardige regenbanden, maar riep hun rijders reeds voor het einde van hun eerste ronde naar de box voor Cinturato's. Van in de eerste ronde zette wereldkampioen Hamilton teamgenoot Rosberg op meer dan een seconde en ook Vettel en vooral Verstappen gaven blijk zich opperbest te voelen op een opdrogende piste. Het leek allemaal te gaan uitdraaien op wie het laatste een snelle ronde kon aansnijden en dus liet Rosberg zich uitzakken; daarbij zijn teamgenoot, die aan een zeer snelle ronde bezig was, hinderend. Hamilton brak zijn snelle run af, maar had in zijn volgende poging Massa voor zich waardoor een tijdsverbetering er niet in zat. Zijn initiële poging bleek evenwel voldoende voor... de pole! Ferrari, zichtbaar met meer vertrouwen aan het weekend begonnen, blunderde helaas bij Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen kwam een tiental tellen te kort om een finale snelle poging te starten, maar eindigde toch op een meer dan behoorlijke tweede plaats, voor Rosberg, Ricciardo en Kvyat. Bottas en Massa konden niet echt imponeren, maar dat kan allerminst gezegd worden van Max Verstappen; onze Noorderbuur stuurde zijn Toro Rosso naar een knappe zesde plaats en evenaart zo in zijn tweede GP het beste resultaat van vader Jos in de Grote Prijs van België in 1994.

Update 13:20

Romain Grosjean krijgt een gridpenalty en beide Manor wagens mogen starten.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Maleisië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG1:49.834
2.Sebastian VettelScuderia Ferrari1:49.908
3.Nico RosbergMercedes AMG1:50.299
4.Daniel RicciardoRed Bull Racing1:51.541
5.Daniil KvyatRed Bull Racing1:51.951
6.Max VerstappenToro Rosso1:51.981
7.Felipe MassaWilliams1:52.473
8.Romain GrosjeanLotus1:52.981
9.Valtteri BottasWilliams1:53.179
10.Marcus EricssonSauber1:53.261
11.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari1:42.173
12.Pastor MaldonadoLotus1:42.198
13.Nico HülkenbergForce India1:43.023
14.Sergio PérezForce India1:43.469
15.Carlos Sains Jr.Toro Rosso1:43.701
16.Felipe NasrSauber1:41.308
17.Jenson ButtonMcLaren Honda1:41.636
18.Fernando AlonsoMcLaren Honda1:41.746
19.Roberto MerhiManor Ferrari1:46.677


Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons