van der Horst

FIA GT Series: Voorbeschouwing van de organisatoren

Brass Racing - Dodge Viper GT3
Brass Racing - Dodge Viper GT3
Volgens hetzelfde principe als de Long Races in 2012, start komend weekend het uithoudingskampioenschap op Circuit Zolder. Er zijn echter enkele wijzigingen doorgevoerd, onder meer wat betreft het aantal pitstops en de duur van die stops aan de boxen. Op die manier hoopt de RACB een evenwicht te vinden in een zeer heterogeen startveld met GT’s van divers pluimage, toerwagens en silhouetten.
De eerste race staat op het programma tijdens de meeting van de FIA GT Series. De uithoudingswedstrijd van het BRCC, het Belgian Racing Car Championship, een organisatie van Kronos Events, start zondag om 16u55, over een duur van 90 minuten. Op de vooravond van de eerste afspraak, is het moeilijk om één uitgesproken favoriet naar voren te schuiven. Er zijn heel wat teams die dit weekend aanspraak op een eerste zege maken.

We zagen de wagen vorig jaar al eenmalig tijdens een wedstrijd van het BRCC in Francorchamps, maar dit seizoen is de Aston Martin Vantage van GPR heel het seizoen op onze omlopen te zien. De enige recente GT3 die in actie komt, is voor het trio Tim Verbergt, ex-kampioen overigens, de jonge Damien Dupont en allrounder Bert Redant. Het leidt geen twijfel dat we de 100-jarige Britse sportwagen vooraan mogen verwachten in de strijd om de pole-positie zaterdag vanaf 16u50. Opgepast tijdens de race zal de Aston wel tweemaal moeten stoppen, goed voor een minimale stoptijd van 5 minuten en 10 seconden.

Dat is één minuut en 25 seconden meer dan enkele andere kandidaten op de zege. Zoals de Audi R8 LMS GT3 2010 van PK Carsport, waar we het duo Anthony Kumpen en Bert Longin naast Maarten Makelberge zien, de Porsche GT3 RS van ProSpeed Competition met Fred Bouvy, Damien Coens en Didier Grandjean, de Ferrari 430 Challenge van Curbstone FMA Racing (voor het trio Vleugels-Stoffel-Van Glabeke), de GT3 Aston Martin DBRS9 van GPR met Pierre Grivegnée en Michael Schmetz of de Viper GT3 van Brass Racing met Jeffrey Van Hooydonk en Jerry De Weerdt achter het stuur.

In de nieuwe categorie GT Cup zien we de Porsche van Belgium Racing met Dylan Derdaele, Chris Mattheus en de Duitser Kenneth Heyer die slechts 3 minuten en 15 seconden zal moeten stil staan, net als de Ferrari 458 Challenge Scuderia Monza van de sprintkampioenen 2012, Hans en Frank Thiers en de MExT Porsche van Koen Wauters (met Dirk Vanelslander).

De GT Challenger zoals de Porsche 997 Cup van Albert-Van Hove (twee kandidaten op de titel in de Belgian Junior), Renmans-Van Audenhove en Joey Van Splunteren of de 996 Skylimit van de drie snelle dames Charlotte Maes, Karen Vaes en de Duitse Sarah Ganser moeten slechts één stop van 2min30 afwerken.

De Volvo S60 Delahaye van Stéphane Lémeret zien we pas terug tijdens de meeting van de Spa Euro Race, maar de dikke Silhouetten GC10 V8 van Sarah Bovy en de Fransman Jérémy Reymond zullen ook tweemaal moeten stoppen, goed voor een tijdspanne van 3’45 in de pitlane.

De kleintjes  zoals de SEAT en andere GT4 (Ginetta, Aston) moeten eenmaal halt houden of twee minuten.

Alle elementen zijn verzameld om zondag een spannende eerste race tegemoet te zien van het uithoudingskampioenschap! Afspraak dus zondag 21 april op de Limburgse omloop.

Kronos Events pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op woensdag 17 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA GT Series Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons