van der Horst

Zolder: Kox zet Reiter Lamborghini op pole voor kwalificatie

Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Peter Kox heeft zijn Reiter Lamborghini op de pole gezet voor de kwalificatierace later op de dag. De Nederlander wist in de beslissende Super Pole-sessie de negen overige deelnemers achter zich te laten met een tijd van 1:29.398 en zal samen met de snelle Slovaak Stefan Rosina dan ook de favoriet zijn voor de rest van het weekend. “Zolder is een circuit dat de Lamborghini ligt en dat was er duidelijk aan te merken, we zijn blij om op deze manier terug te keren naar het kampioenschap,” aldus Kox. De tweede tijd kwam op naam te staan van Alvaro Parente (+0.222s) die zijn McLaren deelt met rallylegende Sébastien Loeb. Sergei Afanasiev zette ietwat verrassend zijn Pro-Am HTP Charouz Mercedes (+0.342s) op de tweede rij voor de Belgian Audi Club Team WRT Audi van thuisrijder Laurens Vanthoor (+0.774s). De top vier is dan ook samengesteld uit vier verschillende merken.
SMS Seyffarth Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
SMS Seyffarth Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Circuit Zolder lag er deze morgen prachtig bij onder een stralende lentezon, al waren er her en der nog wat valstrikken verstopt in de vorm van enkele vochtplekken. Het merendeel van de rijders had dan ook regelmatig moeite om de wagen recht te houden bij het uitkomen van de bochten. Het nieuwe kwalificatieformat waarbij de gemiddelde tijd van de twee rijders in Q1 en Q2 bepaalt welke tien wagens er twee snelle ronden mogen afwerken in de Super Pole, leverde echter niet het verhoopte spektakel. Q1 werd even verstoord door een slecht geparkeerde Seyffarth Mercedes #29 die uitkomt in de Gentlemen Trophy. De wagen ging iets te bruut over de curbstones bij het uitsturen van de eerste Chicane, beschadigde de band en verloor daarbij tevens wat bodywork.
 
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Een snelle blik op de top tien leert ons alvast dat Audi numeriek in de meerderheid is in de eerste helft van het veld. Zoals vermeld zal Laurens Vanthoor de drie WRT Audi’s aanvoeren vanaf P4, met de #13 van Edward Sandström en de #12 van René Rast op respectievelijk P7 (+1.082s) en P8 (+1.214s). De Phoenix Audi in handen van Anthony Kumpen wist er zich nog tussen te nestelen op de zesde plek (+0.853s). De top tien werd afgesloten door de spectaculaire RJN Nissan van Alex Buncombe; de Brit leek nochtans op weg te zijn naar een zeer snelle tijd maar maakte uiteindelijk een foutje in de Jacky Ickx- Chicane. De andere Nissan in handen van onze landgenoot/gamer Wolfgang Reip bleef het moeilijk hebben met het Zolderse asfaltlint en kwam niet verder dan P16.

De startgrid voor de kwalicatierace kan u hier (pdf) terugvinden, terwijl onze fotografen tevens voor een fotoboek zorgden.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op zaterdag 20 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA GT Series Zolder.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons