van der Horst

FIA verklaart nieuwe Williams en Caterham illegaal

Williams FW35
Williams FW35
We maakten in ons artikel over de presentatie van de nieuwe Williams al gewag over de vragen die rezen rond de legaliteit van het gebruikte uitlaatsysteem dat volop gebruik maakt van het Coanda effect. De BBC meldt nu dat de FIA besloten heeft om het uitlaatsysteem van de Williams, maar eveneens dat van Caterham als niet voldoend aan het reglement te beschouwen. Beide constructeurs zijn dan ook verplicht om hun wagens te wijzigen tegen de eerste Grote Prijs.
  • Powercars
Caterham CT03
Caterham CT03
Het is een vast gegeven in de Formule 1 dat de ingenieurs de limieten van het technisch reglement aftasten om alzo nog een miniem voordeel te behalen op de concurrentie, daarbij wordt soms de dunne grens tussen wat al dan niet toegelaten is overschreden als het reglement al duidelijk is op dat vlak. Zo is het verboden om de hete gasstroom van de uitlaten te gebruiken om er aerodynamisch voordeel uit te halen en juist dit punt zorgde vandaag voor discussie bij de presentatie van de Williams FW35 die een voorzien is van uitlaten die gebruik maken van het Coanda effect. De FIA heeft daarop een onderzoek ingesteld en het gebruikte systeem bij Williams als niet legaal verklaard en daarenboven ook dat van de Caterham als niet conform bestempeld. Caterham had nochtans in deze configuratie mogen deelnemen aan de eerste tests in Jerez. Beide merken moeten nu wijzigingen aanbrengen om hun wagens conform te maken, maar zowel Williams als Caterham wensen eerst verdere verduidelijkingen van de FIA af te wachten alvorens te reageren. Noteer ook dat beide merken uitgerust zijn met Renault motoren.

Foto: Williams F1 & CaterhamDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op dinsdag 19 februari 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons