van der Horst

Rally van Polen: Zware regenval spelbreker in spannende strijd

Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Vandaag staan in de Rally van Polen twee lussen van telkens drie KP’s op het menu, waarna dag 2 van de rally wordt afgesloten met opnieuw een Super Special in Mikolajki Arena. In totaal krijgen de rijders op vrijdag 117,44 km tegen de chrono voor de wielen geschoven. De eerste lus is nu reeds achter de rug en het zijn de VW Polo’s van Ogier en Mikkelsen die er een secondestrijd van maken, terwijl een schitterende Mads Østberg hen niet uit het oog verlies in zijn Citroën DS3 WRC.
  • Dreamdrive
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Gisteren kregen we drie KP’s te zien waarin de zeges werden verdeeld tussen de VW Polo’s van Mikkelsen en Ogier, terwijl Hänninen opnieuw een KP-zege schonk aan Hyundai. De dag werd afgesloten met Ogier aan de leiding, nipt gevolgd door teammaat Mikkelsen, terwijl de Ier Meeke heel dicht aanklampte in zijn Citroën DS3. Ook de Hyundai van Hänninen en de Citroën van Østberg konden de achterstand tot een minimum herleiden. Neuville volgde in zijn Hyundai reeds op 20 tellen en voelde de hete adem in zijn nek van teamgenoot Paddon en de derde VW Polo van Latvala die zijn dagje niet had en kloeg over falende remmen. Hirvonen kende ook al geen denderende start en keek reeds tegen een achterstand aan van een halve minuut. Ook lokale held, Robert Kubica, die zeer goed was vertrokken met een vierde chrono in de eerste KP, ging even later over de kop. Hij verloor hierbij relatief weinig tijd, maar stond na de eerste dag toch maar pas 12de op 37 tellen.

De eerste KP op vrijdag over 12,89 km onverhard werd gewonnen door Mikkelsen in zijn VW Polo voor een verrassende Padon in de Hyundai i20, Kubica, Meeke en Hänninen. De chrono’s lagen heel dicht bij elkaar. Latvala en Ogier werden respectievelijk pas zesde en zevende, maar verloren amper tijd. Toch voldoende voor de Fransman om de leiding uit handen te geven aan merkgenoot Hänninen die met 4 tiende sec. voorsprong richting de tweede proef vertrok.

Østberg scoorde nog eens een KP-winst voor Citroën op de 26 km lange tweede proef en was een halve seconde sneller dan Ogier, die Mikkelsen op 3 tiende zette. Hierdoor kwam de regerende wereldkampioen terug op amper 1 tiende sec. van de leiding. Meeke moest amper 6,7 sec. inleveren, maar verloor hierdoor wel zijn derde plaats aan teamgenoot Østberg.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Tijdens de derde KP en de laatste van de eerste lus over 18 km klokte Ogier de snelste chrono met 1,6 sec. voor op Mikkelsen en zodoende pakte de regerende wereldkampioen de leiding opnieuw over van zijn stalgenoot. Het werd een top 3 voor Volkswagen met de derde tijd voor Latvala die plaats neemt op de vierde stek in de tussenstand na Østberg die met een achterstand van 15 seconden op Ogier nog steeds de voeling niet heeft verloren. Meeke is terug gevallen naar de vijfde plaats met een jagende Hyundai van Hänninen in zijn spiegels. Deze blijft voorlopig mooi de meerdere van Hirvonen, Neuville, Kubica, Evans en Paddon.

De rijders maken zich nu op voor de tweede lus van dag 2, maar de eerste en tweede proef werden geannuleerd wegens te zware regenval. Méér nieuws later

Foto's: Willy Weyens, Citroën & Hyundai



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 27 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Poland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons