van der Horst

Finland: Toyota in blok in het offensief

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Dat er op vrijdagmiddag een Toyota bovenaan staat in de Rally van Finland, de negende manche van het WRC, kan geen verrassing genoemd worden. Echter, de concurrentie verweert zich, op Thierry Neuville na die meteen de rol moest lossen en een moeilijke ochtend beleefde. Ott Tänak leidt de dans en ment een volledig Toyota-podium.
Vijf proeven zaterdagochtend, en die gingen allemaal naar een Toyota. Zowel Ott Tänak, Jari-Matti Latvala als Kris Meeke lieten al een snelste tijd noteren.

Na de snelste chrono van Thierry Neuville (Hyundai i20) gisteren, ging Jari-Matti Latvala aan de haal met de eerste scratch van de dag. Ott Tänak klokte een vierde tijd, maar sprong wel op en over Neuville die meteen al twaalf seconden om zijn oren kreeg.  De enige reden die hij kon geven, was dat de auto wat te zacht stond.

Op de derde proef ging Kris Meeke lopen met de snelste tijd, Latvala nam de vierde voor zijn rekening en Tänak de vijfde. Het was pas de eerste besttijd voor de WK-leider in Finland die sinds KP2 wel zijn koppositie niet meer afgaf. De slotproef van de ochtend ging opnieuw naar Latvala die daarmee voorlopig beste performer van de rally is.

Ondanks de overmacht van Toyota loopt de Wolfpack van Tommi Mäkinen nog niet al te fel uit. Vooral Esapekka Lappi (Citroën C3) en een uitermate sterke Craig Breen (Hyundai i20) houden heel goed stand, net zoals Sébastien Ogier (Citroën C3) die eerder de kat uit de boom lijkt te kijken.
 
Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi - Citroën C3
Tänak heeft nu 5.4 seconden voorsprong op Latvala en 5.8 op Meeke. Lappi is “best of the rest” op 6.9 seconden van  zijn voormalige teamgenoot. Breen staat nog net binnen de tien seconden op een vijfde stek. Ogier is zesde op 12.6 seconden van de Est en hij wordt op zijn beurt op de huid gezeten door Andreas Mikkelsen (Hyundai i20). Neuville is pas achtste op 23.9 seconden van de leider maar besloot de ochtend wel met degelijke derde tijd. Teemu Suninen (Ford Fiesta) staat al op ruim een halve minuut. Gus Greensmith besluit de top tien.
 
 Vrijdagmiddag volgen nog eens vijf proeven. Morgen en zondag zijn er dan nog eens twaalf proeven.

Foto: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 2 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons