van der Horst

Canada: Hamilton wint vóór Rosberg

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft voor de vierde maal in zijn loopbaan de Grote Prijs van Canada gewonnen. Hoewel Nico Rosberg nooit ver weg was, kon de Duitser nimmer een aanval wagen op zijn ploegmakker. Zonder enig probleem behaalde Mercedes hun twintigste dubbelzege. Valtteri Bottas was voor Williams de man op plaats drie en zo hebben we voor het eerst dit seizoen geen Ferrari-rijder op het podium. Kimi Raikkonen werd na een foutje vierde, terwijl Sebastian Vettel, na een inhaalrace vanwege zijn kwalificatieproblemen, vijfde werd. In de tussenstand om de wereldtitel vergroot Hamilton zijn voorsprong op Rosberg naar zeventien punten. Bij de constructeurs heeft Mercedes reeds 105 punten meer dan Ferrari.
Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Bij de start veranderde er niets in de top vijf: Hamilton nam de leiding, achter hem kwamen Rosberg, Raikkonen, Bottas en Grosjean. Hamilton sloeg in de opengingsfase een klein kloofje naar Rosberg toe van maximaal vier seconden. Na zijn pitstop in de 31ste ronde (Hamilton kwam binnen in de 30ste ronde) had de Duitser nog maar een seconde achterstand. Bottas was voorbij Raikkonen vanwege een foutje van de Fin in de haarspeldbocht, een gelijkaardig incident als vorig jaar toen de Ferrari-rijder remproblemen had. Vanwege oververhitting van de achterste remmen kreeg Rosberg het advies van het team om tien ronden te wachten met het aanvallen van Hamilton. De wereldkampioen was echter opvallend trager en Rosberg bleef reeds na drie ronden weer in zijn kielzog hangen. Tot een aanval kwam het echter niet, zeker niet wanneer beide wagens van Mercedes op hun verbruik moesten letten. Bottas werd dankzij het foutje van Raikkonen derde, het eerste podium voor Williams dit jaar, een mooie revanche van het team na Monaco. 

Romain Grosjean - Lotus F1 Team
Romain Grosjean - Lotus F1 Team
Achter Raikkonen werd Vettel alsnog vijfde. Hoewel de Duitser aanvankelijk een minder spectaculaire inhaalrace reed dan Felipe Massa, eindigde hij toch vlak voor de Braziliaan. Romain Grosjean liet zich de kaas van het brood eten in wat een uitstekend weekend was van Lotus. Bij het op een ronde rijden van Will Stevens kapte de Fransman te snel terug naar de ideale lijn en reed zijn linker-achterband aan flarden op de voorvleugel van de Marussia. Tot de komst van Vettel en Massa had Grosjean voortdurend op de vijfde plaats gereden; nu zat er niet meer in dan tiende. Pastor Maldonado redde nog de eer voor het Britse merk met een zevende plek. Nico Hülkenberg werd, een week voor zijn eerste 24 uren van Le Mans, achtste met Force India. Daniil Kvyat tenslotte scoorde met een negende plaats de enige punten voor Red Bull. McLaren is na de eerste punten in Monaco weer bij af. Het historische topteam kende het zoveelste weekend om snel te vergeten met ditmaal een dubbele opgave.

Uitslag Grote Prijs van Canada 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u31m53.145s
2.Nico RosbergMercedes+2.285s
3.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+40.666s
4.Kimi RaikkonenFerrari+45.625s
5.Sebastian VettelFerrari+49.903s
6.Felipe MassaWilliams-Mercedes+56.381s
7.Pastor MaldonadoLotus-Mercedes+1m06.664s
8.Nico HülkenbergForce India-Mercedes-1 ronde
9.Daniil KvyatRed Bull-Renault-1 ronde
10.Romain GrosjeanLotus-Mercedes-1 ronde
11.Sergio PerezForce India-Mercedes-1 ronde
12.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-Renault-1 ronde
13.Daniel RicciardoRed Bull-Renault-1 ronde
14.Marcus EricssonSauber-Ferrari-1 ronde
15.Max VerstappenToro Rosso-Renault-1 ronde
16.Felipe NasrSauber-Ferrari-1 ronde
17.Will StevensMarussia-Ferrari-4 ronden
 Roberto MerhiMarussia-FerrariOpgave
 Jenson ButtonMcLaren-HondaOpgave
 Fernando AlonsoMcLaren-HondaOpgave

Foto's: Georges De Costers & Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons