van der Horst

Formule 1: Renault gediskwalificeerd van GP Japan - UPDATE

Daniel Ricciardo - Renault
Daniel Ricciardo - Renault
Renault is zijn tien behaalde punten tijdens de Grote Prijs van Japan kwijt. De Franse constructeur werd geschrapt uit de uitslag van de race na een klacht van Racing Point. Zij verdachten Renault er immers van om met een geautomatiseerde rembalanssysteem te rijden. Na onderzoek bleek dat niet het geval te zijn, maar het team werd wel gediskwalificeerd omdat de regels betreffende rijdershulpen wel werden overtreden.
  • Shopa
Nadat de klacht van Racing Point ontvankelijk verklaard werd, onderzocht de FIA de sturen die Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg gebruikt hadden tijdens de Grote Prijs van Japan. Daaruit bleek dat er wel degelijk een systeem bestond waarmee de rembalans automatisch aangepast werd, maar dat was niet zodanig geprogrammeerd dat het elke ronde opnieuw op dezelfde plaatsen geactiveerd werd. Het systeem is dus wel niet in strijd met de regels die Racing Point aangehaald had.

Nico Hülkenberg - Renault
Nico Hülkenberg - Renault
De FIA diskwalificeerde het team echter toch, omdat het systeem wel in strijd is met Artikel 27.1 van het Sportief Reglement. Daarin staat dat de wagen ten allen tijde volledig moet bestuurd worden door de rijder, en dat hij hiervoor geen hulpmiddelen mag gebruiken. Hoewel de rijder nog steeds knoppen op het stuur moest aanpassen om de rembalans aan te passen, zorgde Renault's systeem ervoor dat de rijders minder hoefden te doen dan de rijders van andere teams. Aangezien het voordeel de hele race lang bestond, werd het team gediskwalificeerd, wat een zwaardere straf is dan er in andere gevallen werd gegeven.

Alfa Romeo kreeg bijvoorbeeld een tijdstraf in de GP van Duitsland voor de manier waarop hun koppeling werkte. Omdat het voordeel van Renault hier echter groter was, werd een zwaardere straf gegeven. Renault verliest zo de negen behaalde punten tijdens de GP van Japan en staat zo 43 punten achter op McLaren, terwijl de Franse constructeur aangegeven had op die vierde plaats te willen eindigen dit jaar.

UPDATE: Renault heeft besloten om niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de FIA. Het Franse merk is dus definitief de zesde plaats van Ricciardo en de tiende van Hülkenberg kwijt alsook de daarbij horende punten.

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op donderdag 24 oktober 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons