van der Horst

Formule 3: Hughes en Piastri verdelen zeges in Barcelona

Podium R1
Podium R1
In het voorprogramma van de Spaanse GrandPrix, werkten ook de heren en dames van het FIA Formule 3 kampioenschap hun derde opeenvolgende wedstrijd af. De race op zaterdag werd overtuigend gewonnen door Jake Hughes (HWA Racelab), terwijl vanochtend Oscar Piastri de snelste was op de Catalaanse omloop in Barcelona.
Logan Sargeant
Logan Sargeant
Logan Sargeant flikte een loepzuivere hattrick door op vrijdag opnieuw de snelste te zijn in de kwalificaties. Het was al voor de derde maal op rij dat de leider in de tussenstand de hoofdrace vanaf de pole mocht starten nadat hij ook in de double-header op Silverstone een klasse apart was. Jake Hughes vertrok de zaterdagrace vanaf P2, Liam Lawson, titeluitdager van Sargeant vertrok als derde.

Liam Lawson
Liam Lawson
Sargeant behield bij de start de leiding met Hughes en Lawson in zijn zog. Al in de eerste ronde kwam Bent Viscaal vast te zitten in de grindbak, wat leidde tot een vroege tussenkomst van de safetycar. Bij de herstart kwam Sargeant niet bepaald in de problemen maar wat verderop nam Oscar Piastri P4 terug over van Clement Novalak. Een positie die Piastri bij de start was kwijt geraakt. Niet veel later maakte Hughes gebruik van zijn DRS om in bocht één een eerste aanval te plaatsen op Sargeant. De Britt ging buitenom voorbij de leider en nam zo de koppositie over. Hughes' leiding kwam niet meer in gevaar, maar na een tweede safetycar periode voor de gestrande wagen van Frederik Vesti, ging Lawson wel nog voorbij aan Sargeant. Dat deed hij op dezelfde wijze als Hughes dat enkele ronden eerder deed, buitenom bij de kampioenschapsleider. Novalak werd vierde, David Beckman vijfde en Oscar Piastri, die bij de herstart over de curbstone over het vuil gleed en zo twee plaatsen verloor, zesde. 

Oscar Piastri
Oscar Piastri
Het was geleden van de eerste wedstrijd van het seizoen op de Red Bull Ring, dat Oscar Piastri nog eens een wedstrijd wist te winnen. Maar vanochtend knoopte de Braziliaan eindelijk weer aan met de zege en dat na een zeer boeiende wedstrijd. Matteo Nannini vertrok vanochtend vanaf de pole in de tweede wedstrijd van het weekend. Zijn start was evenwel niet schitterend en Nannini verloor meteen enkele meters. Richard Verschoor kwam langs zij en er was zelfs even contact waarvan Alex Peroni profiteerde om de leiding over te nemen. Heel even dan toch, want de man die overduidelijk de beste start kende was Oscar Piastri. Hij reed in vier bochten naar de leiding, startend vanaf P5! Piastri reed drie seconden weg bij de achtervolgers en overleefde ook de herstart na een korte safetycar periode. Vanaf dan kwam de zege, niet meer in gevaar. De Renault Academy rijder zegevierde voor Alex Peroni en de vanaf pole gestarte Matteo Nannini. Richard Verschoor tikte aan als vierde, voor Logan Sargeant die vijfde werd.

In de tussenstand van het kampioenschap weet Piastri weer aansluiting te vinden met zijn Prema teamgenoot Sargeant. Laatsgenoemde leidt nog steeds, maar het verschil bedraagt amper één punt. Er volgen nog drie wedstrijden, te beginnen eind deze maand, op Spa-Francorchamps!

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 16 augustus 2020.
  • New Race Festival

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons