van der Horst

Formule 3: Prema Powerteam kampioen na adembenemende wedstrijden op Monza

Formule 3 Monza
Formule 3 Monza
Het FIA Formule 3 kampioenschap was dit weekend te gast op Monza, waar de voorlaatste meeting van het seizoen plaatsvond. Een chaotische kwalificatie op vrijdag was een voorbode voor twee spannende races op zaterdag en zondag. Frederik Vesti (Prema) en Jake Hughes (HWA Racelab) verdeelden de zeges. Prema Powerteam verzekerde zich op zaterdag al van de titel bij de teams, terwijl zondaag geen van de Prema rijders aan de finish kwam.
  • Prospeed Competition
Théo Pourchaire
Théo Pourchaire
Théo Pourchaire zette in de kwalificaties op vrijdag de snelste tijd op te tabellen. Hij werd achteraf echter, net zoals acht andere rijders, bestraft voor extreem traag rijden in de aanloop naar bocht 11. De laatste run was dan ook extreem hectisch waarbij iedereen zich van een goede positie in het pak wou verzekeren om optimaal van de slipstream gebruik te kunnen maken. Liam Lawson erfde zo de pole voor de zaterdagrace, met Metteo Nanini op P2 en Jake Hughes op P3. 

Piastri & Sargeant
Piastri & Sargeant
Lawson kende een goede start en sloeg enkele aanvallen van Nanini af. Die kreeg al vrij snel Théo Pourchaire in de spiegels en in de tweede ronde ging de Fransman, startend vanaf P6, naar de tweede plaats. In ronde vier moest ook Lawson eraan geloven en had Pourchaire de leiding in handen. Vanaf dan ontspon zich in de top tien een hevig gevecht tussen teamgenoten Oscar Piastri en Logan Sargeant. De nummers één en twee in het kampioenschap gaven elkaar geen duimbreed toe. Piastri haalde uiteindelijk het voordeel, toen Sargeant rond getikt werd door Clement Novalak, met een pijnlijke nulscore voor de kampioenschapsleider als gevolg.

Frederik Vesti
Frederik Vesti
Vooraan bleef het veld adembenemend kort bij elkaar. Frederik Vesti had naar het einde van de wedstrijd toe de beste papieren in huis en ging met nog twee ronden te gaan voorbij aan Pourchaire voor de winst. Pourchaire werd tweede voor Oscar Piastri die nog knap derde werd en daarmee een heel goede zaak in het kampioenschap wist te doen. Dankzij het dubbel podium voor Vesti en Piastri haalde het Prema Powerteam op zaterdag al de titel bij de constructeurs binnen.

Jake Hughes
Jake Hughes
Ook de race op zondag werd een spektakelstuk, waarbij Zendeli vanaf P4 als eerste de eerste chicane in dook voor Fitipaldi en Michael Belov, die vanaf de pole vertrokken was. In de vijfde ronde nam Fitipaldi de leiding over van Zendeli maar al snel kwam Fitipaldi in de problemen. Zendeli tikte Fitipaldi aan op de achterband die daarbij lek sloeg waardoor Fitipaldi uitgeteld was voor de punten. Liam Lawson kreeg op dat moment de leiding in handen maar moest in de tiende ronde zijn meerdere erkennen in Jake Hughes die dankzij DRS langzij kwam. Luttele seconden later klapten vier rijders op elkaar, waarbij Oscar Piastri de meest ongelukkige was. De kampioenschapsleider kon niet meer verder en dus ging de weegschaal weer richting Sargeant hangen. Maar ook in de tweede wedstrijd kende Sargeant geen geluk. Met nog twee ronden te gaan tikte, jawel, zijn teamgenoot Vesti hem aan. Lekke band voor Sargeant, gebroken voorvleugel voor Vesti en nul punten voor de kersverse kampioen Prema Powerteam waren het gevolg. Hughes zijn leiding kwam niet meer in gevaar en de Brit won voor Lawson en Pourchaire. Na de wedstrijd kreeg Lawson nog een tien seconden penalty aan zijn been voor het van de baan duwen van Zendeli. De RedBull Junior valt zo van het podium en ziet Alex Smolyar derde worden. 

Oscar Piastri
Oscar Piastri
Oscar Piastri en Logan Sargeant wisselen boven het klassement nog maar eens van plaats en het is Piastri die nu aan de leiding gaat met 8 punten bonus op Sargeant, die dit weekend dus twee keer uitviel. De Amerikaan blijft tweede in de tussenstand voor Théo Pourchaire die een prima zaak deed in het kampioenschap en nu derde staat. Volgend weekend staan de laatste twee races van het FIA Formule 3 kampioenschap gepland op de omloop van Mugello. 

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 6 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Italië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons