van der Horst

Geko Ypres Rally: Achtste zege voor Loix in de Westhoek - Drama voor Davy Vanneste na brand

Loix / Miclotte - Skoda Fabia S2000
Loix / Miclotte - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix en co Miclotte hebben de editie 2013 gewonnen van de Geko Ypres Rally, de zesde manche voor het FIA ERC Championship. Voor Loix is dit de achtste zege in de kattenstad. Loix, Miclotte en hun snelle Skoda Fabia S2000 legden de basis van hun overwinning op vrijdag toen ze na zes KP’s en twee lussen konden gaan rusten met een voorsprong van anderhalve minuut op de Fransman Bryan Bouffier, bijgestaan door onze landgenote Lara Vanneste. De Nieuw- Zeelander Paddon stond op dat moment derde met de Symtec Ford Fiësta, terwijl de Ier Craig Breen kostbare tijd verloor door een probleem met de overbrenging en van de tweede naar de vierde plaats verhuisde op 2min20sec van de leider.
  • Skylimit Events
Toen was het al duidelijk dat Freddy vrije baan had richting achtste overwinning in Ieper. Loix pakte de zaken verstandig aan, liet de rest strijden voor de KP zeges, maar hield ook het tempo vrij hoog om geen fouten te maken.

Breen, tweede in de tussenstand van het ERC na de Tsjech Jan Kopecky, ging in de aanval met zijn Peugeot 207 S2000, maar Bouffier kon de Ier op afstand houden en zich zodoende verzekeren van zijn tweede plaats.

Ook Paddon met de Belgische Ford Fiësta S2000 van Symtec ging goed mee, maar kende pech en moest afhaken op de tweede dag.

“De vrijdagetappe bleek bijzonder lastig”, stelt Loix. “Door de regen werd het parcours ontzettend glad. Ik wist echter alle wolfijzers en schietgeweren te vermijden, waardoor ik een mooie voorsprong wist op te bouwen. Zaterdag kon ik de wedstrijd controleren. Toch bleek het niet simpel. Het kwam er op aan het juiste ritme te vinden,  geen risico’s te nemen en tegelijk geconcentreerd te blijven. Dat is ons gelukt. Deze achtste overwinning zal altijd bijzonder blijven.”

Het mooiste duel ontspon zich tussen onze landgenoten Davy Vanneste met de Peugeot 207 S2000 en de Mitsubischi Lancer Evo X van Andy Lefevere. Ze leverden een gevecht op het scherp van de snee en stonden op zaterdagnamiddag op een bepaald moment gescheiden door 1/10 seconde en met de hete adem van de Nederlander Kobus in hun nek.

Na de voorlaatste KP van Heuvelland ging het duo richting finale met Vanneste die op een schitterende vierde plaats een voorsprong telde van 7,9 seconden op Lefevere die op zijn beurt een voorsprong telde van 4,8 sec. op de snelle Nederlander Kobus.

Op de laatste KP ging het mis voor Vanneste en ook voor de Fin Pajunen waarbij hun voertuigen vuur vatten. De proef werd afgelast omdat verschillende wagens, waaronder Loix veel hinder ondervonden. Zodoende bleef de tussenstand na KP 19 onveranderd. Drama voor Davy Vanneste die de wedstrijd van zijn leven reed en zijn vierde plaats moet inleveren gezien hij niet over het podium reed. Hij zag zijn Peugeot 207 S2000 volledig in vlammen opgaan. Lefevere wordt dus vierde met in zijn zog de Nederlander Kobus. Solowow wordt zodoende zesde voor een oerregelmatige Melissa Debackere.
Méér nieuw later...

Foto: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 30 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons