van der Horst

Gilles Puelings; vice-Belgisch kampioen karting maakt debuut in Belcar

Gilles Puelings - Simtag Racing
Gilles Puelings - Simtag Racing
"Karting, de kraamkamer voor toekomstig autosport talent" Het is misschien wel één van de meest bekende clichés in de wereld van de kart- en autosport. Veel top piloten die op dit moment furore maken in alle takken van de discipline begonnen hun carrière in de karting. Een weg waaraan momenteel ook Gilles Peulings hard aan het werken is!
Gilles Puelings - Simtag Racing
Gilles Puelings - Simtag Racing
Gilles Peulings maakte enkele jaren geleden zijn debuut in de nationale kartsport. Na een aantal jaren actief te zijn geweest in de Belgian Max Challenge, in de Rotax Senioren klasse, maakte hij de overstap naar de Rotax DD2, motoren met twee versnellingen. Niet zonder succes, want Peulings pakte in 2017 zijn eerste nationale titel en werd afgelopen seizoen vice-kampioen na Xander Przyvylak. En vanaf toen was het uitkijken naar de toekomst.

Gilles Puelings - Simtag Racing
Gilles Puelings - Simtag Racing
"We waren al een tijdje aan het uitkijken naar een debuut in de autosport. Dat is natuurlijk iets waar ik al lang van droomde maar alles kwam in een stroomversnelling na een bezoek aan de paddock van de 24H van Zolder, afgelopen jaar. Samen met mijn vader gingen we daar wat gesprekken aan met teams om te bekijken wat mogelijk was. Met Andy Jaenen en Jo Lammens hadden we het beste gevoel en sneller dan verwacht werden de eerste meters gereden."

Gilles Peulings
Gilles Peulings
De vice-titel in de Rotax DD2 leverde de voor 21 jarige Puelings een ticket op voor het wereldkampioenschap in Brazilië. Na een fantastische week waarin hij het kon opnemen tegen de beste piloten van de wereld, moest het geweer al snel van schouder veranderen.

"Zeer kort na mijn thuiskomst van Brazilië stapte ik voor de eerste keer in de BMW 325i en was ik bezig aan mijn eerste minuten op het circuit. Na enkele geslaagde testdagen besloten we om in 2019 ons debuut te maken in de Belcar. En hier staan we dan! Mijn eerste Belcar wedstrijd met Simtag Racing en dat meteen in het voorprogramma van de DTM! In de voorbereiding op deze wedstrijd hebben we in maart deelgenomen aan de BGDC, op Zolder, om toch wat ritme op te doen. Het is namelijk een totaal ander gegeven dan karting. Het gevoel is anders en eigenlijk niet te vergelijken. De auto is een pak zwaarder en vraagt een heel andere manier van rijden.
Gilles Puelings - Simtag Racing
Gilles Puelings - Simtag Racing
Maar in essentie is dat wat je in de karting leert, ook hier van belang. Het zal dit weekend vooral zaak zijn om ons een goed te handhaven in het verkeer. Het deelnemersveld oogt hier in Zolder gigantisch en met de proto's, Porsche's en Lambo's rijden er heel wat type auto's door elkaar. Maar ik ben er klaar voor, wordt goed bijgestaan door mijn team en teamgenoten en heb er vooral enorm veel zin in!"

Naast het volledige Belcar seizoen komt Puelings ook dit jaar weer in actie in de Belgian Max Challenge om nog beter te doen dan vorig jaar! En of er verder nog leuke uitdagingen staan te wachten? "Zeg nooit nooit!"

Michael Cool (rechts) mocht al direct het podium op
Michael Cool (rechts) mocht al direct het podium op
Peulings was trouwens niet het enige bekende gezicht dat we herkenden dit weekend. Ook Michael Cool maakte zijn debuut in de Belcar en dat met een Mercedes GT4. Cool behaalde verschillende Belgische titels in de kartsport en schreef ook enkele internationale overwinningen op zijn naam. De Oost-Vlaming hing enkele jaren geleden de helm aan de haak om dit weekend de debuteren in de autosport. 

Foto's: Marnik Mouchaers, Niels Vaeck & KartphotoSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Belcar Endurance op zaterdag 18 mei 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons