van der Horst

GP China: Hamilton wint duizendste F1-race

Podium GP China 2019
Podium GP China 2019
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van China gewonnen, de duizendste in de geschiedenis van de sport. De dominantie van Mercedes zette zich na de kwalificatie verder en Valtteri Bottas werd comfortabel tweede. Sebastian Vettel behaalde de derde positie, terwijl Max Verstappen kon profiteren van de strategie van Ferrari en zo de vierde plek van Charles Leclerc afsnoepte.
GP China 2019
GP China 2019
Bij de start kwam Hamilton iets beter weg dan Bottas waardoor de regerende wereldkampioen de eerste positie kon overnemen van zijn teamgenoot. Ook Leclerc slaagde erin Vettel in te halen. Bij Red Bull bleef de startvolgorde gerespecteerd. Sergio Perez had een goede start gemaakt en slaagde erin zich op een achtste positie te nestelen, tussen beide Renaults. Verderop raakten beide McLaren-rijders en Daniil Kvyat elkaar, wat brokstukken op de baan bracht en bijgevolg een korte virtuele safety car veroorzaakte. Alle rijders konden wel hun weg verderzetten en Kvyat kreeg een drive through-straf omdat hij als schuldige aangeduid werd voor het incident.

In het begin van de tiende ronde gebruikte Ferrari teamorders om Vettel terug voor Leclerc te krijgen, tot ongenoegen van de jonge Fransman. Zo’n tien ronden later splitste Ferrari ook de strategie. Toen Verstappen als eerste van de topteams zijn medium-rubber inruilde voor harde banden, volgde Vettel een ronde later dezelfde strategie. Het leverde een verdienstelijke inhaalpoging van Verstappen op Vettel op, maar de posities wijzigden niet. Leclerc kreeg de boodschap om zo lang mogelijk buiten te blijven en werd binnengehaald toen ook Mercedes zijn stops uitvoerde. Hij kwam elf seconden achter Verstappen de baan op.

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Verstappen kon Vettel niet bijhouden en verloor ook elke ronde opnieuw tijd ten opzichte van Leclerc achter hem. Red Bull haalde de Nederlander daarom twintig ronden voor het einde naar binnen, wat ook Vettel én beide Mercedes-rijders de pits deed opzoeken voor nieuwe en snellere medium-banden. Leclerc bleef zo als enige van de top vijf op zijn harde banden rijden, maar had zo wel een tweede positie in handen. Bottas kon Leclerc, na één ronde opgehouden te zijn, inhalen en zijn tweede plek terug innemen. De Fin verloor wel twee seconden met deze strijd. Toen later ook Vettel probleemloos zijn teamgenoot voorbij ging, haalde Ferrari Leclerc alsnog binnen voor een pitstop. Hij viel hierdoor terug naar de vijfde plek. De top vijf zou uiteindelijk niet meer wijzigen.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Drie ronden voor het einde haalde Red Bull nog Pierre Gasly binnen om hem met zachte banden de snelste ronde van de race te laten neerzetten. Dat lukte en Gasly eindigde zo zesde, maar met één punt extra. Daniel Ricciardo behaalde zijn eerste punten met Renault door als zevende over de streep te komen, gevolgd door Perez, Raikkonen en Albon. Opmerkelijke prestatie van de Toro Rosso-rijder, want hij startte als laatste vanuit de pitlane en behaalde nu zijn derde F1-punt tijdens de duizendste race van de sport. Hij werd ook beloond met de ‘driver of the day’-titel.

Foto's: Racing International Photography

Uitslag Race F1 Shanghai International Circuit 2019 F1 Grote Prijs van China 2019

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes56 ronden in 1:32:06.350
2.Valtteri BottasMercedes+6.552s
3.Sebastian VettelFerrari+ 13.744s
4.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+ 27.627s
5.Charles LeclercFerrari+31.276s
6.Pierre GaslyRed Bull Racing Honda+89.307s
7.Daniel RicciardoRenault+ 1 ronde
8.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+ 1 ronde
9.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
10.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+ 1 ronde
11.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
12.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+ 1 ronde
13.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
14.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+ 1 ronde
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
16.George RussellWilliams Mercedes+ 2 ronden
17.Robert KubicaWilliams Mercedes+ 2 ronden
18.Lando NorrisMcLaren RenaultDNF
19.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso HondaDNF
20.Nico HülkenbergRenaultDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 14 april 2019.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons