van der Horst

Groot-Brittannië: Hamilton wint race met dramatisch einde

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft op spectaculaire wijze de Grote Prijs van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit kwam immers met een lekke band over de finish. Max Verstappen eindigde op minder dan zes seconden van de wereldkampioen maar had kunnen winnen gezien Red Bull hem drie ronden voor het einde nog verse banden gegeven had om de snelste ronde achterna te gaan. Charles Leclerc eindigde op een verrassende derde plek nadat Valtteri Bottas in ronde vijftig een hele ronde met een lekke band moest afleggen en uiteindelijk pas elfde werd.
Nog voor de vierde race van het seizoen van start ging, was er al één opgave: Nico Hülkenberg, die bij Racing Point invalt voor Sergio Perez gezien de Mexicaan besmet is met corona, kon niet starten. Het team slaagde er immers niet in om wagen op te starten. Het veld bestond vandaag dus uit negentien wagens en de start verliep goed. Voorin kon Lewis Hamilton de pole positie verzilveren en Valtteri Bottas sloot aan op P2. Max Verstappen bleef derde, net voor Charles Leclerc. Carlos Sainz en Daniel Ricciardo konden allebei twee plaatsen goedmaken, terwijl Lando Norris en Lance Stroll op hun beurt twee plekken verloren. Esteban Ocon en Sebastian Vettel sloten de top tien af na één ronde.

Iets meer achteraan het veld was Kevin Magnussen goed gestart, maar in de voorlaatste bocht maakte hij een fout waardoor Alexander Albon in de laatste bocht gedeeltelijk naast de Haas-rijder kwam. Die verwachtte de Thaise Brit niet en Magnussen werd de vangrail in gekatapulteerd. Het bracht de safety car op de baan en het leverde Albon later een straftijd van vijf seconden op. Na de herstart op het einde van ronde vijf konden twee Mercedes-rijders samen hun voorsprong opbouwen tot aan ronde dertien. Dan werd de safety car opnieuw de baan op gestuurd.

Daniil Kvyat was zwaar gecrasht in bocht elf (Maggots), vermoedelijk omdat zijn rechter achterband lek was. Iedereen dook de pits in - met uitzondering van Albon die zeven ronden eerder al hard rubber liet monteren en Romain Grosjean, die op zijn mediumbanden bleef verder rijden vanaf de vijfde plek. Vervolgens kregen we na de herstart eenzelfde scenario. Mercedes reed weg van Verstappen, die op zijn beurt wegreed van Leclerc.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Stelselmatig werd Grosjean ingehaald en de Fransman kreeg ook een waarschuwing voor het veranderen van rijlijn in de remzone. Hij kwam uiteindelijk op het einde van ronde 36 de pits binnen en kwam na een trage stop als laatste terug de baan op. Vervolgens gebeurde er vrij weinig en het leek een dominante Mercedes-overwinning te worden, tot drie ronden voor het zwaaien met de finishvlag. Valtteri Bottas reed aanvankelijk binnen de twee seconden van zijn teamgenoot, maar kreeg zo'n tienden ronden voor het einde last van vibraties. De Fin vertraagde maar uiteindelijk sloeg de linker voorband van zijn wagen lek. Dat gebeurde in de laatste bocht van ronde 49 waardoor hij een volledige ronde met een lekke band moest afleggen. Hij viel terug naar P12. Dat was voor Red Bull het signaal om Verstappen binnen te halen om hem nieuwe zachte banden te geven zodat hij naast de tweede positie ook het punt voor de snelste ronde zou behalen.

Eén ronde later kreeg ook Sainz een lekke band, die door het terugvallen van Bottas vierde was. De Spanjaard verdween ook uit de top tien en toen restte er nog een halve ronde alvorens de race afgevlagd werd. En dan kreeg ook raceleider Hamilton een lekke band. Gelukkig had hij - door de pitstop van Verstappen - meer dan een halve minuut voorsprong op de Nederlander en kon hij nog net als eerste over de lijn komen. Onze noorderbuur werd dus tweede, terwijl Leclerc derde werd. Ricciardo werd beloond met een vierde positie, terwijl Norris de top vijf afsloot.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:28:01.283
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+5.856s
3.Charles LeclercFerrari+18.474s
4.Daniel RicciardoRenault+19.650s
5.Lando NorrisMcLaren Renault+22.277s
6.Esteban OconRenault+26.937s
7.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+31.188s
8.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+32.670s
9.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+37.311s
10.Sebastian VettelFerrari+41.857s
11.Valtteri BottasMercedes+42.167s
12.George RussellWilliams Mercedes+52.004s
13.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+53.370s
14.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+54.205s
15.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+54.549s
16.Romain GrosjeanHaas+55.050s
17.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
18.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri HondaDNF
19.Kevin MagnussenHaasDNF
20.Nico HülkenbergRacing Point BWT MercedesDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 2 augustus 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons