van der Horst

GT3 Awards: De meest succesvolle en actieve teams in 2018

Start 2018 Blancpain GT Endurance Cup Monza
Start 2018 Blancpain GT Endurance Cup Monza
Net zoals de vorige twee jaren nemen wij in dit tweede luik de teams onder de loep die het voorbije GT3-seizoen in actie kwamen. Maar liefst 248 teams namen deel aan één of meerdere wedstrijden uit de meest prominente kampioenschappen op vier continenten, vanzelfsprekend genoten een aantal daarvan fabriekssteun. Dit aantal is een daling tegenover 2017, maar ondanks de daling blijft de klasse na 12 jaar op een even hoogstaand niveau. Als gevolg hiervan is de spoeling in de kampioenschappen dunner en moeten de topteams altijd vol aan de bak voor de overwinning. Toch zien we een aantal verrassingen tegenover vorige jaren.
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
In tegenstelling tot vorige jaren is het niet AF Corse die de vaandeldrager is, maar pakt GRT Grasser Racing Team de stok over. De Oostenrijkse equipe van Gottfried Grasser is sedert zij fabrieksteam zijn van Lamborghini een gesel voor elk team waar zij aan de start komen. Bij elke race behoren zij tot de favorieten, al kregen zij dit jaar ook een schaduw over hun prestaties, dit dan voornamelijk door het beruchte SD-gate schandaal tijdens de Blancpain Sprint Cup. Opvallend is dat dit jaar de topteams zoals AF Corse en Belgian Audi Club Team WRT minder wagens ingezet hebben en daarnaast ook aan minder races deelnamen als andere jaren.

Herberth Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Herberth Motorsport - Porsche 911 GT3 R
In de 23 kampioenschappen die voor deze oefening in acht werden genomen is er een mooie diversiteit bij de teams qua constructeurs in de top vijf. Het Duitse Herbert Motorsport prijkt op de eerste plaats met 40 deelnames en daarachter komt GRT Grasser Racing Team (32), zoals eerder vermeld, Rinaldi Racing en Car Collection Motorsport eindigden op een gedeelde derde plaats met 30 deelnames en AF Corse (28) besluit de top vijf. Als we kijken naar het aantal wagens dat deelnam per wedstrijd is het GRT Grasser Racing Team die de tabel aanvoert met 90 wagens, voor AF Corse (80) en Belgian Audi Club Team WRT (65).

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Maar natuurlijk blijft de echte waardemeter het aantal overwinningen. En het was Belgian Audi Club Team WRT die afsloot als grootste overwinnnaar. Het team uit Baudour haalde acht overwinningen binnen, met de Bathurst 12 Hour als paradepaardje. Daarachter eindigden vijf teams op een gedeelde tweede plaats met zes overwinningen. Een opvallend gegeven is dat deze vijf teams ofwel met een Ferrari 488 GT3 oftewel met een Mercedes-AMG GT3 aan de start kwamen en dat zij overwinningen behaalden in verschillende kampioenschappen. Een ander opvallend feit, als SD-gate niet was voorgevallen bij GRT, zouden zij zich ook aangesloten hebben bij dit select groepje. Als afsluiter zien we een tweede Belgisch team in de top tien prijken; Boutsen Ginion Racing dat zijn vier overwinningen behaalde in de Blancpain GT Sports Club

Lees ook: GT3 Awards: De populairste kampioenschappen in 2018
Lees ook: GT3 Awards: De meest succesvolle en actieve rijders in 2018
Lees ook: GT3 Awards: De meest succesvolle constructeurs  in 2018

Statistieken

TeamAantal races
Herberth Motorsport40
GRT Grasser Racing Team32
Rinaldi Racing30
Car Collection Motorsport30
AF Corse28
Montaplast by Land-Motorsport27
Kessel Racing27
Belgian Audi Club Team WRT26
Attempto Racing24
Team Parker Racing Ltd.22
Phoenix Racing22
Imperiale Racing22
Auto Arena Motorsport21
Optimum Motorsport21
HB Racing21
 
TeamAantal wagens
GRT Grasser Racing Team90
AF Corse80
Belgian Audi Club Team WRT65
Imperiale Racing60
Kessel Racing54
AKKA ASP Team53
Rinaldi Racing52
Herberth Motorsport52
BWT Mücke Motorsport47
Antonelli Motorsport45
KCMG45
Attempto Racing43
RACE/BMW Team Téo Martin42
Montaplast by Land-Motorsport41
Car Collection Motorsport40
Absolute Racing38
Luzich Racing38
Daiko Lazarus Racing38
Phoenix Racing37
K-PAX Racing37
 
TeamAantal overwinningen
Belgian Audi Club Team WRT8
R. Ferri Motorsport6
GruppeM Racing Team6
Luzich Racing6
Black Falcon6
Kessel Racing6
GRT Grasser Racing Team5
K-PAX Racing5
AF Corse5
Boutsen Ginion Racing4
Scuderia Baldini 274
Audi Sport Italia4

Foto's: Georges De Coster, Vincent Wouters, Racing International Photography & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA GT3 op vrijdag 28 december 2018.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons