van der Horst

Gulf 12H: Mercedes op gelijke hoogte met Ferrari?

Gulf 12H: De editie 2013 (deel 1)
De Gulf 12 Hours is deze week toe aan zijn vierde editie en heeft op die korte tijd een mooie reputatie weten op te bouwen. Een blik op de deelnemerslijst enkele dagen voor de start van de dubbele zes-uursrace geeft aan dat er drie landgenoten aan de start van de wedstrijd verschijnen, al zal geen van hen waarschijnlijk echt gaan kampen voor de algemene zege. Een uitgesproken favoriet in deze editie lijkt wederom Black Falcon; titelverdedigers Jeroen Bleekemolen, Bernd Schneider en Khaled Al Qubaisi lijken over meer dan behoorlijke kaarten te beschikken om Mercedes op gelijke tred te brengen met Ferrari qua aantal overwinningen op het Yas Marina-circuit, al blijft het ook uitkijken naar de prestaties van de nieuwe McLaren 650S GT3.
Gulf 12H: De sessies op woensdag in beeld gebracht
Ferrari, en meer bepaald AF Corse, houdt op dit ogenblik het record qua aantal overwinningen in handen, nadat ze in het debuutjaar tweemaal de race wonnen. Net als vorig jaar beschikken de Italianen evenwel niet over één wagen met enkel toprijders. De collectieve prestatie zal dus eens te meer van belang zijn, wil AF Corse opnieuw aanknopen met de zege en op voorhand lijkt de #3 van Davide Rigon, Steve Wyatt en Michele Rugolo daarvoor in pole te staan. Uitkijken is het zoals gemeld eveneens naar het debuut van de nieuwe McLaren 650S GT3 en vooral voor de fabrieksbolide die met Parente/Estre/Bell ingekleurd werd met een topbemanning. De zusterwagen van Peter Kox, Nico Pronk en Gilles Vannelet kan ook hoge ogen gooien vanzelfsprekend; het blijft evenwel afwachten of de 650S gespaard gaat blijven van technische averij. En wat gezegd van de tweede Black Falcon SLS; een wagen die op en top betrouwbaar is en absoluut op vinkenslag kan liggen als er in de machines van de concurrentie iets stokt...

Gulf 12H: De editie 2013 (deel 2)
Ontbreken op de deelnemerslijst doet dan weer dat andere Britse merk Bentley, nadat het Midden-Oosten vorig jaar het debuut van de potente Continental GT3 kreeg. Vier Wolf GB08's dit jaar aan de start, al stonden de prestaties van de CN's afgelopen editie in schril contrast met deze van bijvoorbeeld tijdens de recent verreden 24 Hours of Zolder. Alles lijkt voor de bolides uit de Formula Avelon-stal, wederom, af te hangen van de voorbereiding...

GDL Racing - Porsche 991 GT3 Cup
GDL Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Drie Belgen dus aan de start van deze Gulf 12 Hours zoals eerder gemeld; te beginnen met Nicolas Vandierendonck op de GDL Racing Porsche 991, een bolide die uitkomt in de Cup-klasse en die de West-Vlaming deelt met de Australiër Rob Thomson en de Fransman Yusif Bassil. Ook Adrien De Leener tekent opnieuw present, hij is tevens de eerste landgenoot op de deelnemerslijst aan boord van een GT3; een fabrieks-Ferrari welke hij deelt met zijn vaste teamgenoot Cedric Sbirrazzuoli en David Akhobadze. Tot slot zien we ook Jacques Duyver aan de start en dat op een Ferrari uit de stallen van Kessel Racing; een bolide met een vrij opmerkelijke bemanning overigens want voormalig wereldkampioen Moto GP Jorge Lorenzo maakt deel uit van de troepen, naast Liam Talbot en Marco Zanuttini. Ook te vermelden is de deelname van de Zwitserse alpineskiër Didier Cuche op de Villorba Corse Ferrari, nadat de sinds 2012 gepensioneerde skiër eerder dit jaar reeds met het team aan de start stond van de BES Nürburgring 1000.

Yas Marina Circuit Abu Dhabi
Yas Marina Circuit Abu Dhabi
De paddock in het Yas Marina circuit staat aldus de organisatie overigens vol, want de deelnemers van aan de Gulf 12 Hours delen de infrastructuur in de F1-pits met de wagens op de inschrijvingslijst voor de nevenkoersen. Zo zien we twintig Audi's aan de start van de R8 LMS Cup en 24 Maserati's in de Maserati Trofeo MC International waarbij onze knappe landgenote Angelique Detavernier opnieuw present tekent, net als vader en zoon de Leener en Guy Fawe. Tot slot zien we ook 12 wagens aan de start van de eerste race in de nieuwe Toyota TRD 86 Cup.

Gulf 12 Hours of Abu Dhabi
Gulf 12 Hours of Abu Dhabi
Autosport.be zal de dubbele wedstrijd in het Emiraat nauwgezet volgen via onze medewerker ter plaatse. Een eerste impressie vanuit Abu Dhabi van vandaag kan u terugvinden in het album "Gulf 12H: Het uitladen van de containers en de voorbereidingen". De eerste wapenfeiten vinden morgen plaats, met een niet-verplichte training in het donker, waarna de vrije en officiële trainingen op vrijdag op het menu staan en zaterdag ochtend omstreeks kwart voor engen lokale tijd wordt de formatieronde voor de eerste van de twee zes uursraces op afgetrapt. Rond de klok van zes 's avonds wordt vervolgens de finale op gang gevlagd met een finish die logischerwijze voorzien is om middernacht.

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op woensdag 10 december 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons