van der Horst

Gulf 12H: de eerste line-ups zijn bekend

Start Gulf 12 Hours 2018
Start Gulf 12 Hours 2018
Volgende week staat de finale van de Intercontinental GT Challenge op het programma met de Gulf 12 Hours. De wedstrijd werd deze zomer van een event dat op zijn eigen benen stond gepromoveerd naar een manche van de Intercontinental GT Challenge, interessanter voor teams en piloten. Dat blijkt vooral uit de verschillende line-ups die al bekend zijn. Een overzicht van wat er al gekend is.

Mercedes

Daniel Juncadella, Jules Gounon en Raffaele Marciello
Daniel Juncadella, Jules Gounon en Raffaele Marciello
Mercedes heeft de IGTC-constructeurstitel al op zak, maar nu is het natuurlijk afwachten of ze de vierde overwinning op rij binnenhalen alsook de individuele titel. Daarvoor kijkt men bij het merk met de ster naar twee piloten. Eerst en vooral is er Daniel Juncadella. De Spanjaard pakte al twee overwinningen met de Totalenergies 24 Hours of Spa en de Indianapolis 8 Hour. In Abu Dhabi wordt hij wel herenigd met Jules Gounon, die ook de Bathurst 12 Hour achter zijn naam schreef en Raffaele Marciello. Zij komen uit voor GruppeM Racing, dat ook een tweede wagen inzet voor Lucas Auer, Maro Engel en Maximilian Götz.

Anderzijds wordt Luca Stolz ook nog een concurrent voor Juncadella. De Duitser miste de manche in Indianapolis wel, maar gezien er een schrapresultaat is, maakt hij ook nog kans op de titel. Daarvoor krijgt hij steun van Fabian Schiller en Al Faisal Al Zubair. Het trio zal uitkomen voor Abu Dhabi with Al Manar Racing by GetSpeed. Het doel is simpel: voor het andere Mercedes-trio eindigen.

Ram Racing - Mercedes-AMG GT3
Ram Racing - Mercedes-AMG GT3
Maar naast deze drie bolides komen er nog liefst zes andere Mercedes wagens in actie. SunEnergy1 Racing komt het seizoen afsluiten nadat het al de titel in de Pro-Am in Indianapolis behaalde. Zij worden ondersteund door SPS Automotive, die zelf ook een wagen zal inzetten. Ook 2 Seas Motorsport, winnaar van de editie begin dit jaar, zakt af met twee wagens richting de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl MP Racing er één inzet voor de familie Gostner, met als bekendste lid Manuela, die nog de 24 uren van Le Mans gereden heeft met de Iron Dames. En tot slot is het RAM Racing dat met een livery met een knipoog naar het verleden aan de start komt. Meer bepaald naar D2, het befaamde telefoonmerk dat Mercedes sponsorde zowel in de DTM als in de GT1 tijdens de jaren 90.

Audi

Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS Evo II GT3
Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS Evo II GT3
Na hun afwezigheid tijdens de manche in de Verenigde Staten, is Audi ook terug van de partij in het Midden-Oosten. Daar gaat het twee wagens ondersteunen verdeeld over Audi Sport Team Saintéloc en Audi Sport Team Attempto - in het verleden nog winnaar in de Golfstaat met o.a. Dries Vanthoor. Bij Saintéloc krijgen we wel een verrassende naam, want Christopher Haase en Patric Niederhauser krijgen steun van de nieuwe kampioen in de GT4 European Series en Frans GT4: Erwan Bastard. Wie de tweede wagen zal besturen bij het Franse team, is nog niet geweten.

Audi Sport Attempto Racing - Audi R8 LMS
Audi Sport Attempto Racing - Audi R8 LMS
Bij Team Attempto vormen Mattia Drudi, Ricardo Feller en Kelvin van der Linde de speerpunt. Drudi was vooral actief in de GT World Challenge Europe, terwijl de andere twee heren in de DTM uitkwamen voor Abt Sportsline. Ook dat team zet een tweede wagen in voor een eigen line-up. Deze bestaat uit Alex Aka, Finlay Hutchison en Pietro Delli Guanti. Deze laatste reed dit jaar de Formula Regional European Championship by Alpine.

McLaren

Sky-Tempesta Racing - McLaren 720S GT3
Sky-Tempesta Racing - McLaren 720S GT3
Garage 59 is ook van de partij in Abu Dhabi met de McLaren 720S GT3. Het Britse team zal twee wagens inzetten, één onder zijn eigen naam en één voor Sky-Tempesta Racing. Deze laatste is opvallend, gezien het team heel het seizoen heeft afgewerkt met... een Mercedes. Al zal dit voorlopig een éénmalige uitstap worden met het merk, gezien het team nog geen plannen voor 2023 heeft bekendgemaakt. Wat wel al geweten is, is hun line-up met Chris Froggatt, Eddie Cheever III, Kevin Tse en Jonathan Hui. De andere wagen zal bestuurd worden door Marvin Kirchhöfer, Benjamin Goethe en Alexander West.

Foto's: Martijn Wouters - Vincent Wouters - RAM Racing - Geert Franquet - Georges de Coster - Garage 59Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Intercontinental GT Challenge op dinsdag 29 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons