van der Horst

Gulf 12H wordt GT3-race - Nieuwe wedstrijd op zaterdagavond

Audi Sport Team Tresor - Audi R8 LMS GT3 Evo 2
Audi Sport Team Tresor - Audi R8 LMS GT3 Evo 2
Afgelopen weekend stond de 12e editie van de Gulf 12 Hours op het programma, de 11e editie die verreden werd op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabisch Emiraten. De wedstrijd fungeerde dit jaar als slotmanche van de Intercontinental GT Challenge en stond open voor zowel GT3's als Porsche Cup's van de laatste generatie. Dat verandert vanaf volgend jaar, want promotor Andrea Ficarelli vertelde in Abu Dhabi aan Autosport.be dat de wedstrijd in 2023 uitsluitend GT3's zal verwelkomen, waarbij er een extra race over zes uur zal worden geprogrammeerd op zaterdag die wel openstaat voor andere type wagens.
Team Baron Motorsport Middle East - Ferrari 488 GT3
Team Baron Motorsport Middle East - Ferrari 488 GT3
De 12e Gulf 12 Hours bracht afgelopen weekend het meest hoogstaande GT3-deelnemersveld ooit in Abu Dhabi bij elkaar en dat smaakt naar meer. Hoewel de race historisch gezien altijd meerdere type wagens heeft geteld, komt daar vanaf 2023 dus verandering in. "We verwachten volgend jaar opnieuw een uitverkocht startveld en omdat we het aantal deelnemers niet willen verhogen, hebben we besloten om de wedstrijd enkel op te stellen voor GT3-bolides", vertelde Andrea Ficarelli in Abu Dhabi aan Autosport.be.

Centri Porsche Ticino - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Centri Porsche Ticino - Porsche 911 GT3 Cup type 992
"In 2023 zal de Gulf 12 Hours opnieuw opgenomen zijn in de Intercontinental GT Challenge en dat betekent dat we wederom heel wat professionele teams & rijders verwachten. Omdat de Gulf 12 Hours in het verleden altijd een aantrekkelijke wedstrijd is geweest voor Am's, zullen we op zaterdag 9 december 2023 's avonds de Yas Island 6 Hours organiseren, een race zonder GT3's die wel openstaat voor o.a. Porsche Cup's, GT4-bolides en wagens als de Lamborghini Huracán Super Trofeo. Op die manier willen we tegemoetkomen aan de teams die uit de boot dreigen te vallen en ik wil benadrukken dat zij overigens positief reageerden op het idee voor een aparte race. De samenwerking met SRO heeft namelijk geleid tot een fikse verhoging van het niveau, waardoor enkele deelnemers niet meer konden strijden voor de algemene zege. Dat zullen ze dus wel kunnen in de race die we plannen op zaterdagavond, een win-win dus."

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op dinsdag 13 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons