van der Horst

Het belangrijkste F1-nieuws samengevat

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Tijdens de winterpauze valt er vaak weinig nieuws te rapen in de F1-wereld. Toch passeerden enkele opmerkelijke berichten de revue, die u hier samengevat kunt lezen.
Max Verstappen
Max Verstappen
De Formule 1 is erg populair en blijft ook groeien. Voor het derde jaar op rij slaagde de F1 erin om zowel via tv als via digitale platformen het aantal kijkers te laten toenemen. In totaal keken maar liefst 1,9 miljard fans in 2019 naar de koningsklasse van de autosport. Dat is een stijging van negen procent ten opzichte van 2018 en het hoogste sinds 2012. De grootste stijging bij de kijkcijfers vinden we terug in Polen. Daar zorgde de comeback van Robert Kubica voor een stijging van maar liefst 256 procent.

Robert Kubica
Robert Kubica
De kans bestaat wel dat die kijkcijfers komend seizoen terug wat dalen in Polen. Kubica is dit jaar immers geen F1-rijder meer bij Williams maar test- en reserverijder voor Alfa Romeo. Enkel als Kimi Raikkonen of Antonio Giovinazzi niet kan rijden, zal de Pool in actie komen. Hij zou wel trachten te racen bij BMW in het DTM, maar er werd officieel nog geen contract getekend.

Om een terugval in kijkcijfers te vermijden, kan een tweede seizoen 'Drive to Survive' op Netflix wel handig zijn. Vandaag werd bekend dat de F1-documentaire op 28 februari beschikbaar wordt op Netflix. In tegenstelling tot vorig jaar, zullen alle teams deze keer aan bod komen. Het eerste seizoen waren er geen exclusieve beelden van Ferrari en Mercedes omdat zij toen niet wensten mee te werken.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
De sport neemt ook afscheid van twee iconen. McLaren heeft nu officieel laten weten dat het contract met Fernando Alonso als ambassadeur van het team niet verlengd werd. De tweevoudige wereldkampioen testte zelfs in 2019 nog de McLaren-bolide, maar nu neemt de Spanjaard officieel afscheid van de sport. Toch laat hij de deur voor een comeback op een kier: "Als de races in 2021 minder voorspelbaar zijn, is er misschien wel een opportuniteit om terug te keren."

De tweede exit is die van commercieel directeur Sean Bratches. De naar Amerika uitgeweken Duitser zorgde de afgelopen drie jaar - sinds Liberty eigenaar is van de F1 - voor hogere inkomsten maar wil nu meer tijd maken voor zijn familie. Hij zal wel nog actief blijven als adviseur voor F1-baas Chase Carey.

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op woensdag 22 januari 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons