van der Horst

Independent Motorsports Porsche wint 24 Hours of Zolder 2018

Independent Motorsports - Porsche 991
Independent Motorsports - Porsche 991
Independent Motorsports heeft de editie 2018 van de 24 Hours of Zolder op zijn naam geschreven na een bijzonder sterke race van Dries Vanthoor, Christian Engelhart, Niels Lagrange, Lieven Goegebuer en Xavier Stevens. Het was nog maar de eerste algemene zege voor het West-Vlaamse team, dat reeds enkele malen huiswaarts keerde met de grootste beker in de klasse. Belgium Racing, in een recent verleden nog viermaal op rij winnaar van de Zolderse etmaalrace, sloot af op een tweede plaats, met de Norma M20 FC #1 van Aqua Protect Racing Team op de laatste podiumtrede.
  • Prospeed Competition
Podium Eleven 24 Hours of Zolder 2018
Podium Eleven 24 Hours of Zolder 2018
Met een 18e algemene zege zet recordwinnaar Porsche nog maar eens een extra streepje bij achter zijn naam. De 41e 24 Hours of Zolder bleek een ware slijtageslag te zijn, met technische problemen bij alle prototypes en een zestal safety cars. Daardoor ging de overwinning dus niet naar de intrinsiek snelste wagens, maar naar een Porsche 911 die eens te meer een toonbeeld van betrouwbaarheid bleek. Bovendien werd het 1-2 voor het merk uit Stuttgart, dankzij de 911 van Belgium Racing (Derdaele/Saelens/Machiels/Grouwels/Kern) die afsloot op vier ronden van de winnaar en de race hoofdzakelijk in de pitlane verloor. Norma kon ietwat de meubelen redden, maar ongetwijfeld overheerst er teleurstelling na de zware crash van gisterenavond, want men zat bij Aqua Protect Racing dichtbij de algemene zege ditmaal.

Russel racing - Norma M20 FC
Russel racing - Norma M20 FC
Iets na halfweg verloren we de laatste prototype vooraan, nadat de Russel Racing Norma #2 kreeg af te rekenen met koelingsproblemen. De winnaar van de vorige editie reed daarna nog sporadisch, maar kwam alsnog over de meet met voldoende afgelegde ronden om punten te sprokkelen in het kampioenschap. Ook de Deldicheracing by JDC Events Norma van Luc De Cock, Tim Joosen, Thomas Piessens en Sam Dejonghe verdween al vroeg uit de race met electronicaproblemen en vervolgens een stukke motor. De Aqua Protect Racing Norma #1 kon ondanks een zware impact na een incident met de MSE Motorsport BMW M4 GT4 verderrijden en op het podium finishen, al zat er ongetwijfeld meer in zonder het oponthoud van ongeveer 45 minuten. Net naast het algemene podium eindigde de Heinz POWERKIT Wolf (Kumpen/Bellarosa/Longin/Boonen/Belotti) nadat het op minder van drie uur in de grindbak schoot en reparaties moest uitvoeren.

Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
De strijd tussen de Independent Motorsports en Belgium Racing Porsches was er uiteindelijk geen. Dries Vanthoor en Christian Engelhart namen quasi de volledige zondag voor hun rekening en stemden hun tempo perfect af op dat van de achtervolgende Belgium Racing bolide. Deze verloor eerder in de wedstrijd ruim tien minuten toen omstreeks 1 uur 's nachts een oliespoor (gelegd door de Heli Racing BMW #22) ter hoogte van de Bianchi verschillende wagens verraste. Het verschil bleef vanaf dan redelijk stabiel, en Belgium Racing kon op snelheid nooit echt aanstalte maken op de overwinning. Comparex Racing by EMG Motorsport pakte bij het Porsche-debuut in de etmaalrace meteen een podium in de klasse.

SRT - Mercedes AMG GT4
SRT - Mercedes AMG GT4
In Belcar 3 pakte Nicolas Vandierendonck, Filip Teunkens, Johan Vannerum, Jean-Luc Behets en Nico Verdonck een soevereine zege in de SRT Mercedes-AMG GT4. De bolide was de ganse race niet uit zijn lood te slaan, maakte geen fouten en pakte na de pech van de eerste drie races dit seizoen een deugddoende overwinning. De PG Motorsport Porsche (S. Longin/Battryn/Jilesen/Huygens) kon op pure snelheid geen vuist maken tegen de Mercedes en het uitblijven van de verhoopte regen maakte de strijd er niet eenvoudiger op voor hen. Ook blije gezichten bij VGL Racing, want net als bij SRT konden ze zich ontdoen van de pechduivel en mochten Bultynck/Branckaerts/Meijer/Bozo als enige niet-GT4 plaatsnemen op het Belcar 3-podium.

VDW Motorsport - BMW Z3
VDW Motorsport - BMW Z3
In Belcar 4 was er een overhoopte zege voor VDW Motorsport. Ronny Van De Water, Edwin Beyers, Nico Vangeel, Pascal Deckers en Harry Van De Water stuurden hun oude, maar kwieke, BMW Z4 M naar de klasseoverwinning. Hofor Racing speelde na problemen in het laatste wedstrijdkwart de leiding kwijt en moet zich tevredenstellen met podiumplaatsen 2 en 3.

AR Performance - BMW E90 235i
AR Performance - BMW E90 235i
In Belcar 5 zegevierde polesitters AR Performance in de BMW 325i #69. Nicolas Hermans, Cedric Baeten, René De Coninck en Olivier Hertsens hielden net als bij de superpole sessie de merkgenoten van JJ Motorsport (Eyckmans/G. Werckx/T. Werckx/Bosmans) af, terwijl Convents Racing (D. Convents/V. Convents/Raymakers/Dupont) zich na motorproblemen toch nog naar een podiumplaats knokte.

Lees ook: De Belcar-puntenstand na de 24 Hours of Zolder

--- UITSLAG 24 HOURS OF ZOLDER 2018 ---

Foto: Marnik Mouchaers  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons