van der Horst

Indycar-rijders maken zichzelf belachelijk tijdens virtuele finale

Simon Pagenaud en Lando Norris
Simon Pagenaud en Lando Norris
Simracing lijkt in theorie een waardig alternatief voor de echte autosport, nu die aan banden is gelegd door de coronacrisis. Maar waarom lopen fans dan toch niet te trappelen om hun helden het online tegen elkaar te zien opnemen? De deelnemers aan een virtuele Indycar-race hebben gisteren alvast een deel van het antwoord gegeven. En niet alleen Simon Pagenaud, die op kinderachtige wijze wraak nam op Lando Norris, kon als schuldige aangewezen worden...
De Indycar iRacing Challenge, een virtueel kampioenschap met zes wedstrijden, startte eind maart in Watkins Glen en besloot gisteren op een valse noot op het ovaal van Indianapolis. Naast de vaste rijders van het kampioenschap, zoals Alexander Rossi, Felix Rosenqvist en Will Power, stonden er ook enkele interessante 'buitenstaanders' aan de start, onder wie Formule 1-rijder Lando Norris.

Op negen ronden van het einde plaatst de Formule 1-rijder van McLaren een aanval aan de binnenkant van Simon Pagenaud en Graham Rahal. De jonge Brit neemt de leiding over, maar zijn twee concurrenten raken elkaar en Pagenaud heeft zijn kans op de zege - en de titel in het virtuele kampioenschap - verkeken. Wat volgt, is een professional onwaardig: de Fransman laat de schade aan zijn Chevrolet herstellen en denkt vervolgens maar aan één ding: wraak.
 

Vijf ronden later vecht Norris een verbeten strijd uit met McLaren-teamgenoten Pato O'Ward en Oliver Askew, maar plots ziet hij de gele bolide van (de ondertussen op enkele ronden achterstand gereden) Simon Pagenaud voor zich verschijnen. Pagenaud gaat van het gas en Norris kan een aanrijding niet meer vermijden. "Hij heeft zich verontschuldigd. Hij zei dat hij me wou ophouden om Askew te laten winnen. Hij remde midden in een bocht, maar hij wou me zeker niet van de baan rijden", reageerde Norris cynisch op zijn Twitch-kanaal. "Weet je hoeveel uur ik geoefend heb om dit (op een ovaal racen n.v.d.r.) te perfectioneren? Ik heb misschien wel 24 uur lang rechtdoor gereden en naar links gestuurd. En omdat iemand zuur reageert op het feit dat een niet-Indycar-rijder gaat winnen, helpt hij alles om zeep. Misschien nemen sommige mensen dit niet serieus, denken ze dat dit maar een spel is en het verder niets uitmaakt. Maar zij denken niet aan alle rijders die het wel serieus nemen en bijgestaan worden door een team van mensen die hierin tijd investeren."

Bovendien blijft het niet bij het incident tussen Norris en Pagenaud. In de laatste ronde komt het in de strijd voor de overwinning eerst tot een aanrijding tussen Pato O'Ward en Marcus Ericsson. Ook het daaropvolgende duel tussen Santino Ferrucci en Oliver Askew eindigt in tranen, na een onvoorstelbare aanrijding op enkele hectometers van het einde, midden op het rechte stuk. Australian Supercar-kampioen Scott McLaughlin maakt geen brokken, wint zo de race én de titel.
 

Foto: Arrow McLaren SP



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Internationaal op zondag 3 mei 2020.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons