van der Horst

Jaguar maakt terugkeer in de autosport bekend - Trulli stopt ermee

Jaguar Formula E
Jaguar Formula E
Jaguar zal vanaf eind volgend jaar terug officieel deelnemen aan een mondaal kampioenschap, dat maakte het Britse merk vandaag bekend. Jaguar zal vanaf de herfst van volgend jaar aan de start staan van de Formula E, de elektrische tegenhanger van de F1, welke dan zijn derde seizoen ingaat. Trulli Formula E gooit dan weer de handdoek en dat met onmiddellijke ingang. De Motomatica JT-01, zoals de wagen van het team noemde, kende veel problemen, waardoor de stopzetting de enige optie bleek.
Jaguar Formula E
Jaguar Formula E
Nick Rogers, Group Engineering Director van Jaguar Land Rover, "Het kampioenschap zal ons toelaten om onze geavanceerde technologieën te ontwikkelen en uit te proberen in de meest extreme omstandigheden. Ik geloof dat we in de komende vijf jaar meer wijzigingen zien in de autowereld dan in de laatste drie decennia. De toekomst draait rond verbonden zijn en duurzaamheid; elektrificatie en lichtgewicht technologieën winnen steeds aan belang."

Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Dat Jaguar werkt aan een eigen elektrische wagen, is een publiek geheim. Waarom Jaguar opteert voor een kampioenschap waar de wagens slechts een halfuur kunnen blijven rijden alvorens opnieuw opgeladen moeten worden, is niet geweten. Eerder vertelde Dr. Wolfgang Ullrich al aan Autosport.be dat om die reden de elektrische eenzitterklasse voorlopig niet in de toekomstplannen van Audi past en noemde de ervaren Oostenrijker de Formula E slechte marketing voor elektrische wagens.

Jaguar Formula E
Jaguar Formula E
Jaguar zal voor zijn deelname samenwerken met Williams Advanced Engineering. "We keken in detail naar alternatieve programma's om terug te keren naar de autosport", aldus Jaguar Team Directeur James Barclay. "Formule E was de logische keuze en we geloven dat de voordelen enorm zijn. De FIA en de promotor hebben uitdagende plannen voor de toekomst van het kampioenschap en we zijn trots om een van de eerste constructeurs te zijn die zich bindt aan de serie met een eigen team."

Een goede tien jaar geleden nam Jaguar afscheid van de Formule 1, een avontuur dat een rasechte teleurstelling zou gebleken zijn. Jaguar's moederbedrijf Ford kocht eind de jaren '90 Stewart Grand Prix over, een team dat met Ford-motoren aan de start kwam en in het jaar voor de overname een zege, pole en vierde plaats in de eindstand versierde. Het succes van 1999 werd evenwel nooit geëvenaard onder de Jaguar Racing-naam en in 2004 werd de equipe verkocht aan Red Bull Racing voor een symbolische dollar.
 

Foto's: Jaguar



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule E op dinsdag 15 december 2015.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons